Libische studenten moeten betogen

Nieuws

Libische studenten moeten betogen

Evan Hill

18 februari 2011

De regering-Khadaffi oefent druk uit op Libische studenten in het buitenland om deel te nemen aan pro-regeringsbetogingen. De studenten zouden hun beurs kwijtraken als ze niet op de betoging verschijnen.

Na de golf van protesten in verschillende buurlanden groeit ook de onrust in Libië. In een poging om de perceptie te keren, stimuleren het Libische regime betogingen in zijn voordeel.

Verschillende Libische studenten in de VS zeggen telefoontjes gehad te hebben van een man uit de Libische ambassade. Hij beval ze mee te stappen in betogingen in Washington op vrijdag en zaterdag. Ze mochten hun kosten, zoals een vliegtuigticket en hotel doorrekenen aan de ambassade. Maar als ze weigerden, dreigde de man, zou hun studiebeurs die door de regering betaald wordt, opgeheven worden.

“Hij zei ‘luister, je moet komen, het is niet jouw keuze, het is het beste dat je komt, beter dan de consequenties”, vertelt een van de studenten, die anoniem wil blijven. “Ik zei: ‘wat bedoel je, de consequenties?’ En hij zei: ‘Je zult je beurs verliezen’. ‘Is dat een bedreiging?’, vroeg ik. ‘Nee,’ zei hij. ‘Het is de realiteit.”

“Ik vertelde de man dat ik me voorbereid op een examen over enkele dagen”, vertelt een andere student. “Maar ik kreeg te horen dat ‘de overheid mijn volledige naam en geboortedatum had’, en dat ik moest beloven dat ik zou  komen.”

“Libië is een vrij land”

Beide studenten hebben het over tientallen kennissen die gelijkaardige telefoontjes kregen. Maar Ali Suleiman Aujali, de Libische ambassadeur in de VS doet de beschuldigingen af als “volstrekt incorrect” en een “poging tot afpersing”.

Aujali ontkent dat er vanuit de ambassade dergelijke telefoontjes gepleegd zijn. Als er al bedreigingen waren, dan heeft de ambassade er niets mee te maken, zegt hij. De studenten die opriepen te betogen uit steun voor de regering, hebben eigen fondsen. Zij hebben de ambassade gebeld voor toestemming, en niet omgekeerd, aldus de ambassadeur.

Niet de eerste keer

Ook Abdulla Darrat, medeoprichter van de “Enough Gaddafi”-beweging die in New York woont, heeft van de bedreigingen gehoord. Het is niet de eerste keer dat de Libische overheid dergelijke pogingen doet, zegt hij.  Bij het bezoek van Khadaffi aan de Verenigde Naties in 2009 zou Libië burgers in de VS betaald hebben om bijeenkomsten bij te wonen. “

“Maar deze keer is het heel anders”, zegt hij. “De medewerkers van de ambassade zijn wanhopig en ze proberen ons nu te dwingen.”