'Lingeriefabrikant treedt arbeidsrechten met voeten'

Nieuws

'Lingeriefabrikant treedt arbeidsrechten met voeten'

'Lingeriefabrikant treedt arbeidsrechten met voeten'
'Lingeriefabrikant treedt arbeidsrechten met voeten'

Jens Vancaeneghem

23 december 2009

Een delegatie van de Thaise Triumph International Vakbond (TITLU) toert door Europa om de povere arbeidsrechten van werknemers bij lingeriefabrikant Triumph in Azië aan te klagen.

Triumph International, wereldspeler in de productie van lingerie (waaronder merken als Sloggi, Hom en Valisere), voerde deze zomer massaal ontslagen door in haar Filippijnse en Thaise dochterondernemingen.
In Body Fashion Thailand verloren bijna 2000 werknemers hun baan. In de Filippijnen doekte Triumph twee fabrieken op waardoor 1663 arbeiders hun brood elders moeten zoeken.
‘Hierbij weigerde Triumph elk contact met de vakbonden en negeerde ze al onze eisen’, zegt Jittra Cotshadet, voormalig vakbondsleidster van TITLU (http://www.triumph-union.blogspot.com). Cotshadet moest vorig jaar opstappen bij Triumph omdat ze tijdens een televisieoptreden een t-shirt droeg die ‘het imago van het bedrijf schade toebracht.’

Vakbonden monddood?

Volgens Cotshadet past haar ontslag in de strategie van Triumph om de vakbonden monddood te maken. Onder de arbeiders die ontslagen zijn ‘bevonden zich dertien van de negentien leden van het vakbondscomité en arbeiders die na mijn ontslag vorig jaar protest voerden.’
Ook de Filippijnse vakbond BPMTI beschuldigt Triumph van eenzijdige communicatie, lage ontslagpremies en bedreigingen van het management mochten de ontslagen arbeiders zich verzetten tegen de bepalingen.
Cotshadet zegt dat ook de vakbondsleidster in Maleisië recent in moeilijkheden is gekomen. Ze beschuldigt Triumph ervan in heel Azië de vakbonden te willen bestrijden.

OESO-klacht

Daarom legden de Thaise en Filippijnse vakbonden van Triumph International een gezamenlijke klacht neer  bij het Nationale Contactpunt in Zwitserland (NCP), waar de hoofdzetel van Triumph gevestigd is. Een woordvoerster van het contactpunt bevestigt ‘dat we de klacht ontvangen hebben, maar momenteel zijn er nog geen ontwikkelingen in het dossier.’
Elk land dat lid is van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft een nationaal contactpunt. Deze contactpunten promoten de toepassing van de OESO-richtlijnen voor multinationals.
Aangezien die richtlijnen niet wettelijk bindend zijn, kunnen de contactpunten enkel optreden als informele bemiddelaar. De Thaise vakbond hoopt met de klacht het bewustzijn van de Europese bevolking te verhogen over de arbeidssituatie in Thailand en bij uitbereiding in heel Azië.

Minimale richtlijnen

In haar gedragscode beweert Triumph die OESO-richtlijnen te volgen, maar Cotshadet zegt dat er meerdere geschonden werden. Bovendien ‘hadden vakbond en management een overeenkomst waarin staat dat ontslagen 60 dagen op voorhand moesten worden aangekondigd na onderhandelingen met de vakbond en dat meer dan de minimumpremies bij ontslag gegeven zouden worden.’
Rob Brand, directeur van Triumph Benelux, zegt in een reactie: ‘Ik durf niet beweren dat wij altijd 100 procent die gedragscode volgen. Wij hebben betaald wat conform de lokale wetgeving vereist is.