Links stevent op implosie af in Mexico

Nieuws

Links stevent op implosie af in Mexico

Diego Cevallos

12 februari 2008

Amper twee jaar na haar hoogtepunt bevindt de belangrijkste linkse partij van Mexico, de Partij van de Democratische Revolutie (PRD), zich in vrije val. De aanhang slinkt, een interne afscheuring dreigt.

Waarnemers zijn het erover eens dat de PRD op een implosie afstevent. Het werd duidelijk eind januari, toen de campagne voor de verkiezing van een nieuwe voorzitter op 16 maart op gang werd geschoten.
De belangrijkste kandidaten zijn Jesús Ortega en Alejandro Encinas. Encinas is een trouwe volgeling van Andrés López Obrador, de vroegere voorzitter en in 2006 presidentskandidaat. Ortega staat verder van Obrador af.
Ortega, wil een moderne, sociaaldemocratische PRD, een partij die het van constructieve dialoog moet hebben. Encinas verkiest een hardere, linksere koers. Beide kandidaten erkennen dat de partij in een diepe crisis verkeert doordat interne stromingen lijnrecht tegenover elkaar staan.

Half procent

De PRD verloor een belangrijk deel van zijn aanhang na de presidentsverkiezingen van juli 2006, toen Andrés López Obrador met amper een half procent verloor van zijn conservatieve tegenstander Felipe Calderón van de Nationale Actiepartij (PAN). Obrador beschuldigde Calderón van fraude, justitie ontkent dat er gesjoemeld is.
Volgens een enquête van IPSOS-BIMSA kan de PRD geen 20 procent van de Mexicanen meer bekoren. “Mexico heeft behoefte aan krachtig links alternatief, maar de PRD heeft de voorbije maanden zijn politieke kapitaal verkwanseld door riskante politieke stellingen en interne conflicten. Een deel van de bevolking blijft daardoor op haar honger”, zegt politicoloog Lucio Contreras van de Autonome Nationale Universiteit van Mexico. Hij voorspelt de PRD een zware nederlaag bij de parlementsverkiezingen in juli volgend jaar, als ze zo doorgaat.
De PRD ontstond eind jaren tachtig toen kleine linkse partijen zich groepeerden als tegengewicht tegen de Institutioneel Revolutionaire Partij, die het land van 1929 tot 2000 regeerde. Vandaag bevindt de partij zich op het hoogtepunt van haar macht. Ze bestuurt in 6 van de 32 staten, waaronder het hoofdstedelijk district, en is de tweede grootste groep in de Kamer en de derde in de Senaat.

Marionet

Het verlies aan populariteit werd voor het eerst zichtbaar in de lokale verkiezingen na de strijd om het presidentschap. Analisten wijten de val aan Obradors houding tegenover president Calderón. Die noemt de president ‘pelele’, marionet, en verzet zich tegen elke toenadering. Wie in zijn partij wel toenadering zoekt of voorstellen van de regering in overweging neemt, noemt hij verraders.
Alejandro Encinas belooft voor de eenheid van zijn partij te werken maar steunt ondertussen de Nationale Democratische Conventie, de sociale beweging die zich tegen de “onwettige” regering van Calderón verzet en López Obrador tot “wettig president” uitriep. Als Encinas het in maart niet haalt, dan is de kans groot dat Obrador en zijn aanhangers een andere partij oprichten, menen sommige waarnemers.
Door de tegenstellingen in het linkse kamp is een deel van het institutionele leven in Mexico stilgevallen. “De voorzittersverkiezing in de PRD heeft beslissingen afgeremd zoals de benoeming van een nieuwe voorzitter van het Federale Electorale Instituut, het debat over de hervorming van de energiesector en over de gerechtelijke hervorming”, zegt Roberto Zamarripia, commentator van het dagblad Reforma.