Maïmouna Dieng, PF Anes

Nieuws

Maïmouna Dieng, PF Anes

Maïmouna Dieng, PF Anes
Maïmouna Dieng, PF Anes

Geen vooruitgang in Afrika zonder een sterke staat en een stevig georganiseerd middenveld. Maar wat weten we eigenlijk over de civiele organisaties in Afrika? MO* sprak de voorbije dagen met acht leiders van het Afrikaanse middenveld over de uitdagingen waar hun land mee te maken heeft, hoe zij de toekomst zien en welke rol Europa daarin kan spelen.

Wat is de belangrijkste uitdaging voor Senegal?

Maïmouna Dieng (PF Anes): De onmiddellijke uitdaging voor Senegal is de politieke situatie. De presidentsverkiezingen zijn gepland voor februari 2012, het is belangrijk dat deze correct verlopen (lees ook De Senegalese zomer: hiphop, elektriciteit en de grondwet uit MO*magazine van oktober 2011). Verder zijn er ook veranderingen nodig op het vlak van bestuur. Zowel de bevolking als de armoede neemt toe, dit laatste vooral onder de jongeren. Er is nood aan een coherent beleid dat deze problemen aanpakt.

Wat zal de toekomst brengen voor Senegal?

Senegal heeft een jonge bevolking met veel energie, enthousiasme en intelligentie. Die eigenschappen kunnen het land naar een zonnige toekomst leiden. Maar dan moet er wel een kader komen dat die jongeren op weg helpt, meer bepaald op het vlak van onderwijs. Een coherent beleid gericht op wat de bevolking echt nodig heeft, dat is de voorwaarde voor de ontwikkeling van ons land.

Welke rol kan Europa spelen?

We hebben de steun van Europa nodig, maar niet in de vorm zoals die nu is. Momenteel is de ontwikkelingshulp grotendeels gericht op consumptie, wat een relatie van afhankelijkheid in stand houdt. Er moet een ondersteuning komen die ons net in staat stelt los te komen van buitenlandse hulp. Het blijft de vraag of dit gaat gebeuren, in 2020 loopt het akkoord van Cotonou immers af, en een nieuwe overeenkomst is nog niet in de maak.

Met het label ‘ACS’ (Afrika, het Caraïbisch gebied en de Stille Oceaan) duidt de Europese Unie een diverse groep landen aan die  een gemeenschappelijk verleden hebben als Europese kolonie. Vanaf het tijdperk van hun onafhankelijkheid tot vandaag sloot eerst de EEG en later de EU een aantal verdragen met deze groep, die de basislijnen vormen van de Europese ontwikkelingshulp aan deze landen. Ze verlenen de betrokken landen een aantal voordelen die partnerlanden in Zuid-Amerika of Azië niet hebben. Die akkoorden kwamen onder druk door de afspraken binnen de Wereldhandelsorganisatie die dergelijke discriminatie niet toestaan.
 
Het meest recente akkoord is dat van Cotonou. Dat verschilt van de voorgaande Lomé-akkoorden door de nadruk die gelegd wordt op het belang van het maatschappelijk middenveld voor de ontwikkeling van een land. Meer specifiek richt men zich op organisaties met politieke en maatschappelijke doelen die niet tot de overheid of de privé-sector behoren, zoals vrouwenrechtenorganisaties, milieuverenigingen, boerenbewegingen of ook vakbonden. Het verdrag van Cotonou werd getekend in 2000 en loopt nog tot 2020. Ondertussen zijn we al over de helft van deze termijn en is er nog geen nieuw samenwerkingsverdrag in de maak. Om daarover overleg te plegen, inviteerden de grote Europese Noord-Zuidbewegingen zoals 11.11.11 hun partners uit Afrika.
 
MO* maakte van de gelegenheid gebruik om bij middenveldleiders van verschillende Afrikaanse landen te polsen naar hun menig over de uitdagingen waar hun land mee te maken heeft, hoe zij de toekomst zien en welke rol Europa daarin kan spelen.