Ook volksgezondheid zou profiteren van een snelle methaanreductie

Relatief makkelijke ingrepen in methaanuitstoot kunnen opwarming snel afremmen

CC0

De uitstoot van methaan aan banden leggen is een eenvoudige manier om de klimaatverandering snel af te remmen. Dat blijkt uit een nieuw rapport van het VN-milieuagentschap. Tegen 2045 kan zo 0,3 graden aan opwarming vermeden worden.

Methaan is het tweede meest belangrijke broeikasgas na CO2, maar krijgt vaak minder aandacht. Het is zo’n 84 keer krachtiger dan CO2 over een periode van twee decennia, maar het verdwijnt ook veel sneller uit de atmosfeer.

Uit de cijfers van het VN-milieuprogramma (UNEP) blijkt dat de uitstoot ervan gestegen is tot het hoogste niveau sinds het begin van de metingen in de jaren ‘80. De landbouw, productie van fossiele brandstoffen en de afvalverwerking zijn de belangrijkste bronnen.

Snel effect

Het goede nieuws, zegt UNEP, is dat de uitstoot wereldwijd gehalveerd kan worden tegen 2030, met de bestaande technologie en tegen een redelijke kost. Vooral de opsporing van lekken in leidingen is veelbelovend en heeft meteen effect. Bovendien levert die opsporing bedrijven meer geld op dan ze kost.

Vooral de opsporing van lekken in leidingen is veelbelovend en heeft meteen effect.

Door het erg krachtige en kortwerkende effect van methaan zou die ingreep ook vrijwel meteen voelbaar zijn in het traject van de klimaatverandering, en de opwarming in 2045 al dempen met 0,3 graden Celsius.

Dat zou voldoende zijn om de wereld op koers te brengen om de klimaatverandering onder de 1,5 graden Celsius te houden en zo de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs uit 2015 binnen bereik te houden.

Minder ziekte en overlijdens

Ook de volksgezondheid zou profiteren van een snelle methaanreductie, blijkt uit het rapport. Omdat methaan een sleutelingrediënt is bij de vorming van ozon op grondniveau (smog), zou een vermindering met 45 procent naar schatting 260.000 vroegtijdige overlijdens en 775.000 astma-gerelateerde ziekenhuisopnames voorkomen.

‘Het terugdringen van methaan is de meest krachtige hefboom die we hebben om de klimaatverandering de komende 25 jaar te vertragen’, zegt Inger Andersen, directeur van Unep.

‘Het vormt een aanvulling op de noodzakelijke inspanningen om CO2 te verminderen. De voordelen voor de samenleving, de economie en het milieu zijn talrijk en wegen ruimschoots op tegen de kosten. We hebben internationale samenwerking nodig om de methaanuitstoot dit decennium zo snel mogelijk terug te dringen.’

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift