Malaria doodt dagelijks 3000 kinderen
Diana Grasso
25 april 2008
De World Health Assembly organiseert vandaag (vrijdag) voor de eerste keer de Werelddag tegen Malaria. Jaarlijks sterven meer dan één miljoen mensen door de tropische ziekte.
Voor het eerst in de geschiedenis organiseert het World Health Assembly, het hoogste beslissingsorgaan binnen de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO), een malariadag op wereldniveau.
Ban Ki-moon, secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN), gaat een campagne lanceren om het slachtofferaantal terug te dringen. Hij wil dat heel Afrika toegang heeft tot basisverzorging om de ziekte in te perken tegen 2010.
Kinderen en zwangere vrouwen
Negentig procent van de malariagevallen wordt opgetekend in Afrika, vooral in sub-Sahara Afrika. De ziekte komt ook voor in Azië, Latijns-Amerika, het Midden-Oosten en bepaalde delen van Europa.
Zwangere vrouwen en kinderen onder de vijf jaar vormen de meest vatbare groep. ‘Elke dag sterven 3.000 Afrikaanse kinderen aan de gevolgen van de ziekte,’ zegt Unicef in een video. ‘Dit betekent dat elke 30 seconden een kind sterft aan malaria,’ schrijft de BBC op zijn website.
Meer malariapatiënten
‘Jaarlijks treft malaria een half miljoen mensen en eist minstens 1 miljoen levens. De tol is onaanvaardbaar. De ziekte kan voorkomen en genezen worden,’ zegt Ban Ki-moon. Hij pleit voor 500 miljoen extra muskietennetten, meer behandelingscentra, meer opleidingen voor zorgverleners en grondiger onderzoek.
In 1998 moest het Roll Back Malaria-project het dodenaantal halveren tegen 2010. Halfweg het programma blijkt dat het aantal stijgt in plaats van afneemt.