Malaria op Zanzibar daalt spectaculair

Nieuws

Malaria op Zanzibar daalt spectaculair

Malaria op Zanzibar daalt spectaculair
Malaria op Zanzibar daalt spectaculair

03 januari 2014

In nauwelijks acht jaar tijd is het aantal malariagevallen op Zanzibar spectaculair gedaald. Het Afrikaanse eiland wil de ziekte tegen 2017 helemaal uitroeien. Of dat zal lukken is maar de vraag.

In Zanzibar, een eiland voor de Afrikaanse oostkust dat een miljoen inwoners telt, werd in 2005 nog malaria vastgesteld bij 40 procent van de bevolking. Vorig jaar is het eiland erin geslaagd dat cijfer onder 1 procent te brengen.

Dat is vooral te danken aan de gratis verspreiding, sinds 2006, van muskietennetten die met insecticiden zijn behandeld, vooral ten behoeve van zwangere vrouwen en jonge kinderen, aan het gebruik van sprays in bijna alle huizen, aan sensibiliseringscampagnes en aan een snellere diagnosis, die een snellere behandeling mogelijk maakt.

Vooruitgang ernstig bedreigd

Het eiland wil dat de ziekte tegen 2017 helemaal verdwenen is. Of dat zal lukken is maar de vraag. Muggen die malaria overdragen, worden steeds resistenter tegen pyrethroïden, de insecticiden die gebruikt worden op muskietennetten.

Vorig jaar plaatsten wetenschappers al heel wat vraagtekens bij de duurzaamheid van de vooruitgang die Zanzibar heeft geboekt in de strijd tegen malaria. Die vooruitgang “wordt ernstig bedreigd door de resistentie van de malariavectoren tegen pyrethroïden en de kortdurende effectiviteit van LLIN’s.” LLIN’s, een afkorting van long-lasting insecticide treated nets, zijn netten die meerdere jaren bruikbaar horen te zijn zonder opnieuw behandeld te moeten worden.

De conclusie van het onderzoek is weinig hoopgevend: “Zelfs in plaatsen die relatief veel middelen hebben en logistiek relatief beheersbaar zijn, zoals Zanzibar, zal de uitroeiing van malaria moeilijk worden met de huidige beheersmaatregelen.”

Aantal doden bijna gehalveerd

Wereldwijd raken elk jaar raken meer dan 200 miljoen mensen met malaria besmet, vooral in Afrika, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Het aantal malariadoden is sinds 2002 bijna gehalveerd, blijkt uit de laatste editie van het World Malaria Report. Vorig jaar veroorzaakte malaria naar schatting 627.000 doden, waarvan 483.000 kinderen jonger dan vijf jaar.

Twee vorige pogingen om de ziekte uit te roeien op Zanzibar, in de jaren zestig en tachtig, mislukten omdat er te weinig geld was.

Vandaag is het Wereldfonds voor Aids-, Tuberculose- en Malariabestrijding de belangrijkste financier van de strijd tegen malaria.

Malaria wordt overgedragen door muggen die besmette mensen hebben geprikt en vervolgens gezonde mensen prikken.

Zanzibar maakt deel uit van Tanzania maar heeft een grote mate van zelfbestuur.