Malariavaccin blijkt minder effectief dan verwacht

Nieuws

Malariavaccin blijkt minder effectief dan verwacht

Carey L. Biron

11 november 2012

Uit nieuw onderzoek blijkt dat een potentieel belangrijk malariavaccin minder effectief is dan werd voorspeld. Het middel RTS,S brengt malaria onder kinderen van zes tot twaalf weken oud met een derde terug, veel minder dan verwacht.

Naar RTS,S wordt al tientallen jaren onderzoek gedaan. De studie is grotendeels gefinancierd door de Bill & Melinda Gates Foundation en onderdeel van het grootste malariaonderzoek dat ooit is uitgevoerd en dat plaatsvindt in zeven Afrikaanse landen. De resultaten werden vrijdag gepubliceerd in het New England Journal of Medicine, een Amerikaanse publicatie.

Hoewel nog steeds significant, waren de resultaten teleurstellend na opvallend positieve bevindingen vorig jaar. Toen bleek uit een soortgelijke studie dat RTS,S bijna tweemaal zo effectief was bij kinderen die iets ouder waren, in de leeftijd van vijf tot zeventien maanden.

“Het is enigszins frustrerend om te moeten constateren dat de effecten van het middel in verschillende leeftijdscategorieën variëren”, zegt Andrew Witty, ceo van GlaxoSmithKline, een grote medicijnenfabrikant en een van de partners in de ontwikkeling van RTS,S. “Deze fase van de studie is wellicht niet de eindfase waar veel mensen op hadden gehoopt. Wel is een het een belangrijke stap vooruit naar het doel waar we al vijftig jaar aan werken. RTS,S is nog steeds het meest veelbelovende kandidaat-vaccin.”

Uit de proef is gebleken dat het middel succesvol is, zegt hij, al was het iets minder effectief dan verwacht. “Ook is het nog steeds effectiever dan het gebruik van klamboes.”

Malaria komt vooral voor in Afrika, waar naar schatting 175 miljoen mensen besmet zijn met de ziekte. Jaarlijks sterven ongeveer 655,000 mensen aan malaria, meestal kinderen in Afrika ten zuiden van de Sahara.