Malawi zet drones in tegen malariamuggen

Nieuws

Nieuwe technieken in de strijd tegen malaria

Malawi zet drones in tegen malariamuggen

Malawi zet drones in tegen malariamuggen
Malawi zet drones in tegen malariamuggen

Ips

11 september 2018

Ook Malawi zet drones in om malariamuggen te bestrijden. De toestellen leveren kostbare informatie over de broedplaatsen van de mug.

EU Civil Protection and Humanitarian Aid Operations CC BY-NC-ND 2.0

EU Civil Protection and Humanitarian Aid Operations CC BY-NC-ND 2.0​

Na Kenia zet nu ook Malawi drones in tegen de malariamug. In Kenia sproeien de toestellen een bestrijdingsmiddel, in Malawi helpen ze broedplaatsen op te sporen.

Boven enkele meren in Kasungu nemen de drones momenteel foto’s. Die worden samengebracht tot een luchtfoto van het volledige meer.

Op de grond, langs de oever, nemen onderzoekers stalen van de modder. Daarin tellen ze de muggenlarven. Zo weten ze waar precies de broedplaatsen zich bevinden.

Door de gps-gegevens van de stalen te koppelen aan de luchtfoto kunnen ze nagaan welke kenmerken de broedplaatsen van muggen gemeen hebben. Met die informatie kunnen via nieuwe luchtfoto’s sneller broedplaatsen worden gevonden.

Drones met insecticide

Het project maakt gebruik van de Humanitaire Testcorridor voor Onbemande Luchtvaartsystemen die Unicef vorig jaar met de overheid van Malawi heeft opgezet.

‘Het project maakt gebruik van de Humanitaire Testcorridor voor Onbemande Luchtvaartsystemen die Unicef vorig jaar met de overheid van Malawi heeft opgezet’

Onderzoekers en bedrijven kunnen drones testvluchten laten uitvoeren in die corridor, die een diameter van 80 kilometer heeft. De luchthaven van Kasungu is de uitvalsbasis.

Het is de eerste drone-corridor in Afrika voor humanitaire en ontwikkelingsdoeleinden.

In Kenia hebben de drones niet meteen een onderzoeksfunctie. Ze vliegen over rijstvelden om die te behandelen met een biologisch insecticide tegen de malariamug.

Het gaat om een project van twee Nederlandse ondernemers en een medisch entomoloog van de Universiteit van Nairobi.

Stagnerende daling

Malaria wordt overgedragen door muggen die besmette mensen hebben geprikt en vervolgens gezonde mensen prikken. Zolang er geen vaccin is, bestrijdt men malaria vooral door de verspreiding van insecticidesprays voor de muren van huizen en met insecticiden behandelde muskietennetten in de slaapkamers.

De Wereldgezondheidsorganisatie wil malaria in de hele wereld tegen 2030 uitgebannen hebben.

Lange tijd ging het aantal gevallen en doden gestaag achteruit, maar de jongste jaren stagneert die daling. Volgens de jongste cijfers waren er 216 miljoen malariagevallen in 2016, de meeste in Afrika. Er stierven toen 445.000 mensen aan de ziekte.