Malta en Zweden vragen hulp bij opvang immigranten
Nele Vandersteen
14 juni 2007
Zowel Malta als Zweden hebben de landen van de Europese Unie (EU) gisteren opgeroepen een systeem uit te werken waarbij de duizenden immigranten die jaarlijks in Europa toekomen, "verdeeld" worden over de verschillende EU-landen. Daardoor zouden niet altijd dezelfde landen voor de kosten en problemen moeten opdraaien.
‘Het is maar eerlijk dat de immigranten die uit de Europese zeeën gered worden, via een doorschuifsysteem tussen de 27 EU-lidstaten verdeeld worden’, zei de Maltese minister van Binnenlandse Zaken, Tonio Borg, gisteren op een vergadering met zijn EU-collega’s in Luxemburg.
Hij voegde er ook aan toe dat het aantal immigranten dat een land zou moeten opnemen, in proportie moest zijn met het bevolkingsaantal van dat land. ‘Grote lidstaten zouden meer immigranten moeten opnemen’, aldus Borg.
Knoeiboel
Volgens Borg is de situatie op dit moment één grote knoeiboel. ‘Elk jaar sterven 600 immigranten aan de ingang van Europa. Het is niet te geloven dat een dergelijke tragische situatie zich zo dichtbij afspeelt en dat er niet genoeg voor gedaan wordt.’
Sinds het begin van dit jaar heeft Malta al 315 immigranten gered die schipbreuk geleden hebben nadat ze in gammele bootjes Europa vanuit Afrika probeerden te bereiken. 250 van hen zijn de voorbije vijftien dagen door Maltese schepen vanuit zee opgepikt, zei Borg.
Visnet
Malta haalde eerder deze maand de woede van Franco Frattini, de EU-commissaris voor migratie, op de hals toen een Maltese vissersboot weigerde om 27 vluchtelingen uit een visnet te bevrijden, waardoor ze er drie dagen in vastzaten.
Naast Malta hebben ook Spanje, Griekenland, Cyprus en Portugal de hulp van de EU-lidstaten gevraagd voor de opvang van illegale Afrikaanse immigranten.
Slecht signaal
De meeste EU-landen geven toe dat er nood is aan maatregelen om de immigranten te helpen, maar zijn niet geneigd hun verantwoordelijkheid op te nemen vanaf het moment dat de vluchtelingen veilig aan land zijn.
De woordvoerder van Franco Frattini zei dat een verdelingssysteem een magnetisch effect zou kunnen hebben op de immigranten. ‘Het zou een slecht signaal zijn om te zeggen: “Je kan komen, we zullen je redden en dan zullen we je onder ons verdelen.”’
Volgens Borg was het onwaarschijnlijk dat zijn voorstel goedgekeurd zou worden door de EU-landen. ‘Een verbintenis zou ideaal zijn…maar we zullen de discussie tenminste al kunnen starten’, zei hij voor de ontmoeting.
Iraakse asielzoekers
Zweden maakte van dezelfde gelegenheid gebruik om de EU-landen aan te sporen om meer Iraakse asielzoekers in hun land toe te laten.
Het Vluchtelingenagentschap van de Verenigde Naties (UNHCR) voorspelt dat er dit jaar meer dan 40.000 Irakezen asiel zullen komen zoeken in Europa. Dat is dubbel zoveel als vorig jaar. Ongeveer de helft daarvan zal zijn toevlucht tot Zweden nemen, zegt Frattini.
Immigratiebeleid harmoniseren
Eerder dit jaar besloten de ministers van de EU dat er geen nood was aan de hervestiging van Irakezen in Europa en dat de Iraakse vluchtelingencrisis in Irak zelf opgelost moest worden. De Europese Commissie (EC) bekritiseerde de EU-lidstaten kort daarna voor hun gebrek aan solidariteit. De EC hoopt van de EU steun te krijgen voor het plan om het immigratiebeleid van alle landen van de EU te harmoniseren.
Onlangs waarschuwde de Nederlandse immigratiespecialist Hans Roodenburg nog voor dat plan. ‘Als je iets niet Europees moet regelen, dan is het wel het immigratiebeleid. Onze belangen zijn tegengesteld aan die van andere lidstaten en daarom is immigratiebeleid bij uitstek iets dat je nationaal moet regelen.’