‘Ze spelen een belangrijke rol in de strijd tegen de klimaatverandering’

Mangroven slaan al vijfduizend jaar ‘stilletjes’ CO2 op

Pixabay

Wetenschappers hebben een nieuwe reden ontdekt om mangrovebossen te beschermen: ze slaan CO2 op en kunnen die vele duizenden jaren vasthouden. Een wetenschappelijk team van de Universiteit van California kwam tot die verrassende vaststelling tijdens onderzoek naar mangrovebossen in Mexico.

Het onderzoeksteam van de Universiteit van California wilde nagaan hoe de mangrovebossen in Mexico stikstof en koolstof absorberen en afgeven. De wetenschappers wilden er ook onderzoeken welke rol weggelegd is voor bacteriën en schimmels.

Ze hadden wel verwacht koolstof te vinden in de veenlaag onder het bos, maar stelden tot hun verassing ook vast dat die 5000 jaar oud was.

Weinig zuurstof

‘Het bijzondere aan deze mangrovebossen is niet dat ze de snelste zijn in koolstofopslag, maar wel dat ze de koolstof zo lang hebben bewaard’, zegt Emma Aronson, microbiologe en coauteur van het onderzoek.

‘Het bijzondere aan deze mangrovebossen is dat ze dde koolstof zo lang hebben bewaard.’

Het veen onder de mangrovebomen bestaat uit een combinatie van verzonken sediment en gedeeltelijk afgebroken organisch materiaal. Uit het onderzoek blijkt dat er meer dan 1100 soorten bacteriën leven, die een waaier aan chemische elementen opnemen en weer afgeven.

Maar het wetenschappelijke team vond in de diepste veenlageb geen schimmels en andere micro-organismen die koolstof afbreken. Dat is waarschijnlijk omdat die lagen nauwelijks zuurstof bevatten.

Permafrost

Er zijn ook andere ecosystemen op aarde bekend die vergelijkbare of zelfs oudere koolstof bevatten, zoals de permafrost in de poolregio’s, waar het ijs nog niet is ontdooid. De wetenschappers vermoeden dat het ook voor andere mangrovebossen het geval is. Ze willen dat nu nagaan in onder meer Hawaï en Florida (Verenigde Staten) en in Yucatán (Mexico).

‘Deze sites beschermen koolstof die er al millennia is’, zegt kustecoloog en hoofdauteur Matthew Costa. ‘Als we ze verstoren, ontstaat er een CO2-uitstoot die we niet snel kunnen herstellen. Maar als we deze wouden laten gedijen, kunnen ze de koolstof die ze uit onze atmosfeer hebben gehaald zo goed als permanent vasthouden. Ze spelen dus een belangrijke rol in de strijd tegen de klimaatverandering.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.