Marokko protesteert tegen Polisario bijeenkomst

Nieuws

Marokko protesteert tegen Polisario bijeenkomst

Elena Dikomitis

13 december 2007

Het Marokkaans parlement heeft de geplande bijeenkomst van de onafhankelijkheidsbeweging Polisario veroordeeld. Op die bijeenkomst zou er gestemd worden over een herneming van de strijd met Marokko voor de omstreden Westelijke Sahara.

Mohamed Beissat, een lid van Polisario, meldde maandag dat de onafhankelijkheidsbeweging van 14 tot 16 december een congres houdt waarop gestemd wordt over een herneming van de oorlog met Marokko. De Marokkaanse VN-ambassadeur Mostafa Sahel riep echter VN-secretaris-generaal Ban Ki Moon op om de bijeenkomst van het Polisario te voorkomen. Het Marokkaans parlement kwam woensdag bijeen om de plannen van de Saharoui verzetsgroep aan te klagen.

Aanslepend conflict

De Westelijke Sahara werd in 1975 door Marokko ingelijfd en valt tot op vandaag nog steeds voor het grootste deel onder het gezag van Rabat.  In 1991 werd met de bemiddeling van de Verenigde Naties een staakt-het-vuren bereikt. Er zou een referendum georganiseerd worden rond het statuut van de Westelijke Sahara maar tot op vandaag heeft Rabat die afspraak steeds verworpen.
Na de mislukte VN-onderhandelingsrondes in juni en augustus, zitten de strijdende partijen in januari terug rond de tafel.