Mensenrechtenorganisatie documenteert 1540 arrestaties op half jaar tijd

‘Massale arrestaties’ in Egypte om protesten rond klimaattop in de kiem te smoren

Mohamed Ouda / Wikimedia (CC BY-SA 4.0)

De Toragevangenis in Caïro. De voorbije maanden werden in Egypte meer dan 1500 mensen gearresteerd in verband met het recht op vrije meningsuiting of vereniging.

In de weken voor de start van de klimaattop in Sharm-el-Sheikh heeft Egypte honderden mensen gearresteerd wegens oproepen tot protest, zeggen Amnesty International en lokale mensenrechtenorganisaties.

Minstens 151 mensen zitten nog steeds in de cel en worden vervolgd door de Egyptische staatsveiligheid, zegt Amnesty. Honderden anderen werden voor kortere tijd gearresteerd en ondervraagd

Ze worden beschuldigd van het verspreiden van vals nieuws, misbruik van sociale media en deelname aan terroristische groeperingen. Vaak ging het om inhoud die op telefoons en computers gevonden werden, een tactiek die Egyptische veiligheidstroepen vaak gebruiken om te anticiperen op mogelijke protesten.

Charmeoffensief

De voorbije zes maanden lieten de Egyptische autoriteiten 766 politieke gevangen vrij als een soort charmeoffensief in de aanloop van de klimaattop. Maar de mensenrechtenorganisatie documenteerde tijdens dezelfde periode de arrestaties van 1540 anderen. Allemaal werden ze opgepakt in verband met het recht op vrije meningsuiting of vereniging.

Het Egyptische Front voor Mensenrechten rapporteert op zijn beurt dat de staatsveiligheid (State Security Prosecution of SSSP) tussen 25 en 30 oktober minstens 65 mensen arresteerde voor 15 dagen of langer. Volgens mensenrechtenorganisaties is dit tekenend voor het Egyptische beleid van ‘massale willekeurige arrestaties’ om dissidentie de kop in te drukken.

‘De arrestatie van honderden mensen die ervan verdacht werden oproepen tot vreedzaam protest te steunen, baart zorgen over de manier waarop de autoriteiten zullen reageren op mensen die willen protesteren tijdens COP27, nochtans een essentieel onderdeel van elke VN-klimaatconferentie’, zegt Philip Luther, onderzoeker bij Amnesty International.

Hongerstaking

Protesten en demonstraties zijn normaal gezien de facto verboden in Egypte. Wie tijdens de klimaattop in Sharm-el-Sheikh een protest wil organiseren moet de autoriteiten 36 uur van tevoren informeren en over een badge van COP27 beschikken. Demonstraties zijn slechts toegestaan tussen 10 en 17 uur in een gebied ver van de conferentie onder cameratoezicht. De demonstraties mogen ook enkel over klimaatgerelateerde kwesties handelen.

Vorige week hebben vijftien Nobelprijswinnaars een open brief ondertekend waarin zij wereldleiders vragen om druk uit te oefenen op Egypte om de vele politieke gevangenen vrij te laten. Daarbij gaat in het bijzonder aandacht naar de opgesloten mensenrechtenactivist Alaa Abdel-Fattah, die bij het begin van COP27 zijn zes maanden durende hongerstaking opschroefde door ook water te weigeren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2776   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2776  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.