Mauritius zet in op groene textielindustrie
Nasseem Ackbarally
02 november 2008
De textielindustrie op Mauritius gaat een nieuw tijdperk in. Duurzame ontwikkeling wordt de standaard. Nu het land niet meer kan profiteren van handelsvoordelen, wil het optimaal gebruik maken van wat het wel heeft: zon en wind.
“We willen efficiënter werken door meer hernieuwbare energie te gebruiken, materiaal te recycleren en hergebruiken, minder water te gebruiken en een zo laag mogelijke CO2-uitstoot per kledingstuk te bereiken”, zegt manager Patrick Koo van Richfield Tang Knits Ltd, ook wel RT Knits genoemd.
De textielfabriek heeft een nieuwe strategie uitgezet, waarbij ‘groene’ productie en verbetering van de werkomgeving hoog op de agenda staan. De milieuvriendelijk productiemethode verbetert de arbeidsomstandigheden van de ongeveer 1.600 werknemers en reduceert de kosten voor investeerders. Die investeerders bezochten RT Knits voorafgaand aan de conferentie van de Internationale Federatie van Textielfabrikanten (ITMF), die duurzame productie als thema had.
RT Knits probeert het brandstofverbruik zoveel mogelijk te reduceren. De fabriek maakt optimaal gebruik van natuurlijk licht, wekt elektriciteit op uit zonne-energie en vangt regenwater op in boorgaten waaruit water voor de productie wordt geput. Op het dak van het gebouw zijn zo’n 150 zonnepanelen geïnstalleerd. Daar komen nog extra panelen bij als de verffabrieken later dit jaar in gebruik worden genomen. Voor ventilatie en stofverdrijving wordt windenergie gebruikt. “Door gebruik van zon en wind hebben we het brandstofverbruik met 30 procent kunnen verminderen”, zegt Koo. “We willen dat in de nabije toekomst opvoeren tot 50 procent.”
De stijgende olieprijzen en het streven van de overheid om van Mauritius een “duurzaam eiland” te maken, vormden een extra motivatie voor het bedrijf om op de groene toer te gaan. “Maar wat de olieprijzen in de toekomst ook doen, onze strategie zal erop gericht blijven om het milieu zoveel mogelijk te ontzien”, zegt Koo.
Europese vraag
Andere fabrieken op Mauritius volgen het voorbeeld van RT Knits. Ze zetten energiebesparende technologie in en introduceren innovatieve concepten gericht op het bevorderen van duurzame ontwikkeling, beperking van de uitstoot van broeikasgassen en schone productie. Bij City Textiles wijst directeur Faisal Parkar erop dat een nieuw warmteterugwinningssysteem ervoor zorgt dat de fabriek 25 procent minder energie verbruikt.
“Textielproductie heeft van nature sterke ecologische en sociale impact. Maar als we kleding willen blijven leveren aan de belangrijkste winkelketens en bekende merken, zal die impact verminderd moeten worden”, zei Maurice Vigier de La Tour, manager van Denim De L’Ile Ltd., tijdens de conferentie.
De textielindustrie op Mauritius gaat daarmee een nieuw tijdperk in, een van striktere regulering. “Het duurzame ontwikkelingsmodel wordt de standaard waaraan producenten zich moeten houden”, zei Vigier de La Tour. Hij wees erop dat afnemers in Europa en de Verenigde Staten steeds meer eisen stellen op het gebied van duurzaamheid en arbeidsomstandigheden. “Fabrieken worden regelmatig doorgelicht en geëvalueerd. Als ze niet door de audit heen komen, kunnen ze gesloten worden of wordt een vergunning geweigerd.”