McCain wil olieboringen voor Amerikaanse kust
Joren Gettemans
18 juni 2008
In een belangrijke toespraak rond energie en milieu liep de Amerikaanse presidentskandidaat John McCain op een slappe koord: het milieuthema niet exclusief door Obama laten opeisen, en tegelijk de Amerikaanse olie-industrie te vriend houden. McCain ziet heil in controversiële nieuwe olieboringen in zee om de VS minder energieafhankelijk te maken.
John McCain heeft het niet makkelijk. Hij wil zich koste wat het kost distantiëren van het milieubeleid van de huidige Republikeinse president George Bush, maar er zijn nog meer redenen waarom hij dinsdag voor de tweede keer een belangrijke milieutoespraak hield. Nu zijn Democratische concurrent Barack Obama deze week de volle steun kreeg van klimaatgoeroe Al Gore, kan McCain niet toelaten dat Obama exclusief met het milieuthema aan de haal gaat.
In zijn tweede milieuspeech, dinsdag in Houston, weidde de Republikeinse presidentskandidaat dan ook uit over thema’s als milieubescherming en hernieuwbare energie. Maar hij liet ook niet na om te pleiten voor meer olieboringen, meer raffinaderijen, kernenergie en “schone steenkool”. Opvallend is daarbij dat hij ervoor pleitte om het verbod op nieuwe olieboringen in zee af te schaffen. Dat verbod geldt als sinds 1981 en beslaat het grootste deel van de kustwateren rond de Verenigde Staten.
McCain vindt dat het moment gekomen is om de Amerikaanse reserves aan te spreken. “We hebben bewezen oliereserves van minstens 21 miljard vaten in de VS”, zei hij. “Maar een federaal moratorium staat in de weg om energie te zoeken en te produceren. Ik vind dat het tijd is dat de federale regering die restricties wegneemt en onze eigen oliereserves aanspreekt. Er staat veel op het spel voor onze burgers en onze economie.”
Tegen Bush en Obama
In zijn speech gaf McCain zowel kritiek op de huidige president Bush als op zijn democratische rivaal Obama. Bush kreeg het verwijt dat hij nog nauwelijks iets tegen de klimaatverandering ondernomen heeft. “In het licht van de klimaatverandering en andere ernstige uitdagingen is energiebesparing niet langer een morele luxe of een persoonlijke waarde”, zei hij. “Energiebesparing dient een kritiek nationaal belang.”
Eerder deze week lanceerde McCain een klimaatspotje op de Amerikaanse televisiestations, waarin verteld wordt dat “John McCain vijf jaar geleden al inging tegen het beleid van Bush en aan de alarmbel trok over de klimaatverandering. Vandaag heeft hij een realistisch plan om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.”
Obama kreeg het verwijt met oubollige plannen aan te komen voor een hogere belasting op olieproducerende bedrijven. “Ik ben voor recyclage”, zei McCain. “Maar dan wel voor papier en plastic, niet voor mislukte politiek uit de jaren zeventig.” Obama zou volgens McCain ook geen inspanningen willen doen voor de consument aan de pomp.
Witte Huis en Obama reageren
Enkele uren na de toespraak van McCain liet het Witte Huis weten dat de president het Congres zal vragen om het verbod op zeeboringen op te heffen. Volgens het Witte Huis zijn het de Democraten in het Congres die de opheffing van dat verbod altijd tegengehouden hebben.
Obama op zijn beurt liet geen spaander heel van McCains idee om nieuwe olieboringen toe te laten in de kustwateren. “John McCains steun voor het moratorium in zijn eerste presidentscampagne was bewonderenswaardig”, reageerde Obama in een verklaring. “Maar zijn beslissing om zijn positie volledig te herzien en een groep oliebaronnen in Houston precies te gaan vertellen wat ze willen horen vandaag is een staaltje van de Washington-politiek die ons al decennia afhankelijk houdt van olie. Het is een nieuw voorbeeld van het kortetermijndenken in Washington, niet van het leiderschap op lange termijn dat we nodig hebben om onze afhankelijkheid van olie te verminderen.”