Mediakritiek houdt oogje in het zeil

Nieuws

Mediakritiek houdt oogje in het zeil

Mediakritiek houdt oogje in het zeil
Mediakritiek houdt oogje in het zeil

03 mei 2008

Naar aanleiding van de Werelddag van de Persvrijheid (3 mei) heeft het Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek een nieuwe website gelanceerd: mediakritiek.be, een site voor journalisten, mediamensen en surfers met een mening over mainstream media.

Het Fonds Pascal Decroos vindt dat kwaliteitsjournalistiek de democratie bevordert, en hecht daarom veel belang aan waakzaamheid. Met mediakritiek.be wil het Fonds Pascal Decroos de media elke dag toetsen op haar geloofwaardigheid, diepgang, accuraatheid en volledigheid.
‘Een volwassen, professioneel medium mag gerust ook onderwerp worden van analyse en kritiek, willen we die verbeteren’, vindt het Fonds. ‘Zonder mediakritiek in de brede zin van het woord stagneert de kwaliteit of gaat die achteruit.’
Iedereen kan reageren op de artikels die verschijnen op de site: ‘Die opdracht is te belangrijk om hem helemaal aan de mensen van de media over te laten. In sommige landen zijn onafhankelijke instituten aan het werk die de berichtgeving op objectiviteit, kwaliteit en politieke fall-out screenen. Amerikaanse voorbeelden zijn Media Matters for America (http://www.mediamatters.org) en de Columbia Journalism Review van de Columbia University (http://www.cjr.org)''/), schreef Luc Huyse onlangs in de krant De Standaard.

Kwaliteit

Mediakritiek zoekt vooral kwaliteitsvolle bijdrage: ‘Het is niet de bedoeling te schieten op alles wat beweegt. Botte bijlen, daar is mediakritiek.be niet zo voor te vinden. Tegelijk mag af en toe mag wel eens het vlijmscherpe mes in een uitzending worden gezet via reacties op niveau, goed geargumenteerd, constructief en met kennis van zaken.’

Tags