Meer aardbevingen in Mexico door ontginning van schaliegas

Nieuws

Meer aardbevingen in Mexico door ontginning van schaliegas

Meer aardbevingen in Mexico door ontginning van schaliegas
Meer aardbevingen in Mexico door ontginning van schaliegas

IPS

31 maart 2014

De grootschalige ontginning van schaliegas doet het gevaar voor aardbevingen in Mexico toenemen, waarschuwen Mexicaanse wetenschappers.

Het noorden van Mexico is momenteel al een zone met veel seismische activiteit. Nu het staatsoliebedrijf Pemex daar straks schaliegas ontgint, neemt die nog toe, zeggen de wetenschappers.

Zeker in de noordelijke deelstaten Tamaulipas en Nuevo León hebben ze meer seismische activiteit waargenomen. Daar wordt naar gas gezocht en geboord in de gasbekkens van Burgos en Eagle Ford.

Duidelijk verband

Onderzoeker Ruperto de la Garza, die voor consultancybedrijf Gestoría Ambiental y de Riesgos werkt, ziet een duidelijk verband. Schaliegas wordt ontgonnen door water onder hoge druk in ondergronds gesteente te injecteren. Daardoor breekt het gesteente (fracking). “Het uiteindelijke resultaat is een dislocatie van de geologische structuur: door het breken van het gesteente kan het gas ontsnappen.”

Er vinden vaker bevingen plaats en ze worden ook sterker, blijkt uit statistieken van de Nationale Seismologische Dienst. In Nuevo León zijn minstens 31 bevingen van 3,1 tot 4,3 graden op de schaal van Richter geregistreerd. De meeste deden zich voor in 2013. Dit jaar waren er relatieve zware bevingen op 2 en 3 maart.

Menselijke oorzaak

In het Burgosbekken, dat zich uitstrekt over de deelstaten Nuevo León, Tamaulipas en Coahuila, wordt sinds vorig decennium naar conventioneel gas geboord. Uit prospectie blijkt dat er ook schaliegas zit.

Pemex heeft sinds 2011 putten voor schaliegas geboord in Nuevo León en Coahuila. Het staatsbedrijf bereidt ook een verkenning voor in de zuidoostelijke deelstaat Veracruz.

Volgens de Amerikaanse overheid staat Mexico op de zesde plaats in de rangschikking van landen met de grootste voorraden van niet-conventioneel gas, na China, Argentinië, Algerije, de VS en Canada.

In januari publiceerde de Autonome Universiteit van Nuevo León een studie waaruit blijkt dat de toegenomen seismische activiteit zowel natuurlijke als menselijke oorzaken heeft. Verscheidene bevingen sinds 2004 zijn het gevolg van conventionele en niet-conventionele gasboringen in het Burgosbekken, zeggen de onderzoekers.

Waterkort

Het grote waterverbruik bij de ontginning heeft ook een negatieve impact op de ondergrondse waterlagen in Coahuila en Nuevo León, zeggen ze.

Pemex bezorgde het milieuministerie onlangs een milieu-impactstudie voor projecten in de deelstaten Veracruz, Hidalgo (centrum) en Puebla (zuiden) in de periode tot 2035. Daarin stelt Pemex dat het een tekort aan water verwacht in het noorden van het land.