Gevolgen zijn ‘verwoestend’ voor mens en planeet
Meer bos dan ooit verloren in 2024
Bosbranden hebben vorig jaar tot ongekende verliezen geleid. De uitstoot die daarbij vrijkwam is vier keer zo hoog dan die van alle vliegreizen samen in 2023.
Het wereldwijde verlies aan bossen steeg vorig jaar naar een recordhoogte, en daar zit de ‘catastrofale’ toename van bosbranden voor alles tussen, stelt onderzoek in opdracht van Global Forest Watch en het World Resources Institute (WRI). Alleen al het verlies van tropische oerbossen klokte af op 6,7 miljoen hectare, bijna twee keer zoveel als in 2023, of een verlies van achttien voetbalvelden per minuut.
Megabranden
Het is voor het eerst in onze geschiedenis dat bosbranden - en niet landbouw - de belangrijkste oorzaak zijn voor het verlies van primair tropisch woud. De vorige jaren waren bosbranden de oorzaak voor 20% van het bosverlies, in 2024 is dat gestegen tot de helft.
In Brazilië ging vorig jaar 42% van het wereldwijd verloren gegane tropische woud in vlammen op. Het ging om branden, aangewakkerd door de ergste droogte ooit (66% van het verlies) maar er waren ook andere oorzaken zoals het bewust afbranden van woud voor grootschalige landbouw van soja en veeteelt.
Ook in landen als Bolivia en de Democratische Republiek Congo gingen enorme gebieden in vlammen op, vaak gestart om land vrij te maken voor plantages, maar ongewild uitgemond in megabranden door de extreme droogte.
Rood alarm
De gevolgen zijn ‘verwoestend’, zowel voor mensen als de planeet, stellen de auteurs van de studie. Wereldwijd stootten de branden 4,1 gigaton aan broeikasgassen uit - meer dan vier keer de uitstoot van alle vliegreizen in 2023.
Volgens de experts hebben de vuurhaarden de luchtkwaliteit verslechterd, de watervoorraden onder druk gezet en het leven en de inkomsten van miljoenen mensen bemoeilijkt.
‘Dit niveau van bosverlies lijkt in niets op wat we in meer dan twee decennia aan gegevens hebben gezien’, zegt Elizabeth Goldman, de codirecteur van Global Forest Watch. Ze spreekt over een globaal ‘rood alarm’ en doet een collectieve oproep tot actie voor elk land, elk bedrijf en elk individu. ‘Onze economieën, onze gemeenschappen, onze gezondheid - niets daarvan kan overleven zonder bossen.’
Gelukkig is er ook positief nieuws te melden. Zo heeft Indonesië 11% minder bossen aan de vlammen verloren ten opzichte van de periode 2021-2023. ook Maleisië doet 13% beter en stapt daarmee voor het eerst uit de lijst van tien landen met het meeste verlies van bosgebied per jaar.
Niets missen?
Abonneer je op (één van) onze nieuwsbrieven.
