'Meer dan genoeg bewijzen om Fujimori uit te wijzen'
María Cecilia Espinosa
22 december 2005
Het Chileense gerecht kan onmogelijk twijfelen: er is meer dan voldoende grond om de Peruaanse ex-president Fujimori uit te wijzen. Dat is de conclusie van een Human Rights Watch op het eind van een rapport dat de vijf klachten tegen Fujimori onderzoekt.
Uitleveren kan maximaal tot 60 dagen na een arrestatie. Zo staat het in een uitleveringsverdrag dat het lot van de Peruaanse ex-president bepaalt. Vermits Fujimori op 6 november werd gearresteerd, heeft het Chileense gerecht heeft nog tot 6 januari om te beslissen of het de voormalige president al dan niet uitlevert.
Volgens Human Rights Watch is er meer dan voldoende bewijs om een uitwijzing te rechtvaardigen. Een 22 pagina’s dik rapport documenteert wat Fujimori, die Peru doorheen de jaren 90 bestuurde, op zijn kerfstok heeft.
Eén: er zijn volgens HRW voldoende getuigenissen die erop wijzen dat Fujimori mee verantwoordelijk was voor de moord op 15 mensen in Barrios Altos, een wijk in de hoofdstad (1991). Twee: de president zit waarschijnlijk ook achter de moord op 10 mensen aan de universiteit La Cantuta, ook in Lima (1992). Beide moordpartijen zijn het werk van de Colinagroep, een geheime militaire eenheid die opgericht werd om vermoedelijke opstandelingen te elimineren. De strategie was een idee van de president. Fujimori had ook weet van de moordpartijen en deed niets om ze te stoppen, aldus HRW.
Drie: volgens de mensenrechtengroep zijn er ook genoeg documenten die aantonen dat Fujimori miljoenen dollars belastinggeld heeft omgeleid voor zichzelf en voor de financiering van illegale activiteiten. Zijn rechterhand Vladimiro Montesinos en anderen getuigden dat het gestolen belastinggeld gebruikt werd om parlementsleden en journalisten om te kopen.
Vier: Fujimori heeft klaarblijkelijk de opdracht gegeven om telefoontaps te plaatsen bij activisten, journalisten en politici. Vijf: kort na de val van Fujimori in 2000, liet de president 15 miljoen dollar zwijggeld overmaken aan Montesinos, die in de gevangenis zat wegens een hele rits misdrijven.
In de zaken die we onderzocht hebben, zijn er voldoende getuigenissen en documenten de wijzen op rechtstreekse verantwoordelijkheid voor ernstige mensenrechtenschendingen en georganiseerde corruptie, zegt José Miguel Vivanco, de directeur van de Amerikaanse afdeling van HRW. Elke rechtbank met een beetje objectiviteit zou op basis van dit rapport moeten concluderen dat Fujimori uitgeleverd moet worden aan Peru.
De mensenrechtengroep zegt er alle vertrouwen in te hebben dat het Chileense gerecht zelf tot die slotsom komt. De Chileense rechtbanken hebben de laatste jaren veel vooruitgang geboekt, zegt Sebastián Brett, Peru-specialist van HRW. Maar in verschillende landen in de regio hebben we toch gezien dat rechtbanken het pad der rechtvaardigheid verlaten onder politieke druk.
Het Peruaanse parlement zette Fujimori in 2000 af nadat er in de media video’s waren opgedoken waarop te zien is hoe zijn rechterhand Montesinos parlementsleden omkoopt. Fujimori vluchtte naar Japan en kreeg er als zoon van Japanse ouders bescherming. Tot ieders verbazing dook hij op 6 november op in Chili. Hij werd er meteen gearresteerd op vraag van Alejandro Toledo, de huidige president van Peru. (PD)