Meer dan miljard werkende mensen is arm

Extreme armoede bepaalt nog steeds het leven van een miljard mensen op aarde. Werk zou de beste uitweg uit armoede moeten zijn, maar is het jammer genoeg niet altijd. Dat zegt de Internationale Arbeidsorganisatie naar aanleiding van de Werelddag voor de Bestrijding van Armoede.

  • Meena Kadri (CC BY-NC-ND 2.0) ‘Armoede berooft mensen van hun waardigheid, het maakt hen kwetsbaar voor honger, fysieke en mentale aandoeningen, mensenrechtenschendingen en uitsluiting.’ Meena Kadri (CC BY-NC-ND 2.0)

Volgens de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) werken 327 miljoen mannen en vrouwen terwijl ze toch extreem arm zijn, 967 miljoen werkende mensen zitten op de grens van de armoede.

‘Deze cijfers zijn onaanvaardbaar’, zegt Guy Ryder, directeur van de ILO in een verklaring die de organisatie vandaag publiceert naar aanleiding van de Werelddag voor de Bestrijding van Armoede.

‘Armoede berooft mensen van hun waardigheid, het maakt hen kwetsbaar voor honger, fysieke en mentale aandoeningen, mensenrechtenschendingen en uitsluiting’, staat te lezen in de verklaring.

Vernederend

De ILO vraagt aandacht voor het feit dat armoede vernedering en uitsluiting met zich meebrengt en dat dit wereldwijd meer moet worden omgezet in participatie.

‘Iedereen heeft het recht op deelname aan de maatschappij en op de waardigheid die daarmee gepaard gaat. Een volwaardige baan is de beste manier om kans te maken op participatie. Werk tilt mensen uit de armoede, reduceert ongelijkheid en leidt tot economische groei.’

De verbetering van de kwaliteit van arbeid voor hen die een baan hebben, zal ertoe leiden dat arbeid ook daadwerkelijk een uitweg uit de armoede betekent, stelt het ILO.

De ILO en de Wereldbank hebben alvast samen een overeenkomst afgesloten om erop toe te zien dat landen, overheden, werkgevers- en werknemersorganisaties hun armste en meest kwetsbare bevolkingsgroepen bereiken met maatregelen die meer sociale bescherming en inkomenszekerheid moeten garanderen.

‘Ik hoop van harte dat we met de 2030-ontwikkelingsagenda een kans hebben om het tij te keren in de richting van een wereldwijde sociale rechtvaardigheid’, besluit Ryder.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.