Verwoestende gevolgen voor hun gezondheid, welzijn en toekomstkansen

Meisjes in conflictgebieden lopen meer risico op kindhuwelijk

© Etinosa Yvonne / Save the Children

Meisjes in conflictgebieden lopen 20 procent meer kans om op jonge leeftijd uitgehuwelijkt te worden. Dat blijkt uit cijfers van de ngo Save The Children.

Op de tiende Wereldmeisjesdag (11 oktober) lanceerde Save The Children een nieuw rapport over het verband tussen kindhuwelijken en conflict. Daaruit blijkt dat bijna 90 miljoen meisjes – of 1 op de 5 wereldwijd – in een conflictgebied leven, met verwoestende gevolgen voor hun gezondheid, welzijn en toekomstkansen.

Hoewel er tussen 2008 en 2018 naar schatting 25 miljoen kindhuwelijken zijn vermeden, blijft er nog een lange weg naar het uitbannen van de praktijk in 2030. Dat is een van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN.

Pandemie en voedselcrisis

Door de covid-pandemie en de impact daarvan op genderongelijkheid zullen zelfs naar schatting tien miljoen meisjes extra in een kindhuwelijk geduwd worden tegen 2030, de eerste stijging in meer dan twee decennia. En de huidige voedselcrisis en de toenemende effecten van de klimaatcrisis dreigen de doelstelling nog meer onder druk te zetten, zegt Save The Children.

Door de pandemie en de impact daarvan op genderongelijkheid zullen naar schatting tien miljoen meisjes extra in een kindhuwelijk geduwd worden tegen 2030.

‘Humanitaire crisissen – of het gaat om klimaatrampen, pandemieën of de aanhoudende wereldwijde voedselcrisis – leiden tot veel van dezelfde risico’s die kindhuwelijken veroorzaken: toenemende armoede en het verdwijnen van de systemen die meisjes beschermen tegen geweld’, zegt Inger Ashing, directeur van Save the Children International.

‘Nu zoveel meisjes te maken hebben met overlappende crisissen, zou dit jubileum een ​​wake-upcall moeten zijn voor regeringen om prioriteit te geven aan meisjes. Ze moeten ervoor zorgen dat ze worden beschermd tegen kindhuwelijken en de verwoestende gevolgen op hun leven die daarmee gepaard gaan. Dat moet beginnen door meisjes inspraak te geven in beslissingen die hen aangaan.’

Niet enkel voorkomen

Volgens de organisatie zijn de inspanningen om kindhuwelijken aan te pakken bovendien vaak enkel gericht op het voorkomen ervan. Maar er moet ook aandacht besteed worden aan de behoeften en ervaringen van getrouwde meisjes. Voor het nieuwe rapport sprak de organisatie daarom met meer dan honderd meisjes in de Koerdische regio van Irak (KRI) en Zuid-Soedan.

Daaruit blijkt dat de meisjes een verschillende mate van invloed beschrijven over hun beslissing om te trouwen. Sommigen werden ontvoerd en gedwongen te trouwen, anderen gaven toe aan druk van de familie of trouwden na een ongeplande zwangerschap.

Veel meisjes zien in het huwelijk een manier om voor hun familie te zorgen in periodes van extreme economische tegenspoed. Maar alle meisjes beschreven blootstelling aan geweld en patriarchale regels als een beperking van de keuzes die voor hen beschikbaar zijn.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.