Voorkeur voor jongens neemt af, blijkt uit onderzoek Indiase overheid
Meisjesbaby’s steeds meer gewenst in India
IPS
31 augustus 2022
De kloof tussen het aantal jongens- en meisjesbaby’s wordt steeds kleiner in India, zo wijst een onderzoek van de Indiase overheid uit. Lange tijd kozen veel gezinnen ervoor om bij een meisje abortus uit te voeren, maar het tij lijkt te keren.
Nick Cunard / Department for International Development (CC BY-NC-ND 2.0)
De grote ongelijkheid tussen het aantal jongens- en meisjesbaby’s in India is begonnen in de jaren zeventig. Wanneer prenataal onderzoek wees op het vrouwelijke geslacht van de foetus, kozen toekomstige ouders vaker voor een abortus. Dat is nu minder het geval, blijkt uit gegevens van de National Family Health Survey (NFHS), onderzoek uitgevoerd door het Indiase ministerie van Volksgezondheid en Gezinswelzijn.
Seksuele selectie
De voorkeur voor jongens neemt af na jaren van overheidsinspanningen om de seksuele selectie aan banden te leggen. Zo kwam er een verbod op prenatale geslachtstests en was er een brede campagne waarin ouders werden aangespoord om “het meisjeskind te redden”. De sensibilisering voor meer gelijkheid tussen jongens en meisjes viel samen met bredere sociale veranderingen zoals een toename van onderwijs en welvaart.
De sensibilisering voor meer gelijkheid viel samen met bredere sociale veranderingen, zoals meer onderwijs en welvaart.
Van nature worden er wereldwijd iets meer jongens dan meisjes geboren, zo’n 105 mannelijke baby’s voor elke 100 vrouwelijke. Ook in het India van de jaren 1950 en 1960, was dit de natuurlijke verhouding. Goedkopere prenatale geslachtstests en de legalisering van abortus in het land in 1971, brachten daar verandering in en sekseselectie nam een hoge vlucht.
De geslachtsratio bij de geboorte steeg van ongeveer 105 jongens per 100 meisjes vóór 1970 tot 108 jongens per 100 meisjes in het begin van de jaren 1980. In 1990 werden er gemiddeld 110 jongens geboren per 100 meisjes en dat steeg nog tot 111 jongens in 2011.
Te weinig huwelijkspartners
Volgens de resultaten van het laatste familieonderzoek is gedurende de laatste tien jaar opnieuw een dalende trend in het aantal geboortes van jongens ingezet.
De grootste genderongelijkheid was lange tijd te zien in de religieuze gemeenschap van de sikhs, en het is ook binnen deze groep dat vandaag de grootste vooruitgang wordt geboekt. In 2001 werden er binnen deze gemeenschap nog 130 jongens per 100 meisjes geboren- een stuk hoger dan het nationale gemiddelde van 110. Tien jaar later was dat gedaald naar 121 jongens, vandaag gaat het om 110 jongens per 100 meisjes.
Over de hele wereld wordt geslachtsselectie en de voorkeur voor zonen toegeschreven aan economische, historische of religieuze redenen.
Jonge sikh-mannen voelen die gevolgen vandaag eens zo hard want binnen hun gemeenschap is er een acuut tekort aan vrouwen binnen de huwbare leeftijd.
Voorkeur voor zonen
Over de hele wereld wordt geslachtsselectie en de voorkeur voor zonen toegeschreven aan economische, historische of religieuze redenen. In India heerste er een voorkeur voor zonen omdat dochters duurder zouden zijn om groot te brengen.
Verder geldt in de Indiase traditie dat enkel zonen de familienaam kunnen doorgeven. Binnen het hindoeïsme, de overheersende religie in India, geldt ook dat zonen de laatste rituelen voor overleden ouders dienen te verrichten, waaronder het aansteken van de brandstapel en het uitstrooien van hun as.
Hoewel het in India al sinds 1996 illegaal is voor artsen en ander medisch personeel om het geslacht van een foetus aan de toekomstige ouders bekend te maken, zijn er tussen 2000 en 2019 ten minste 9 miljoen meisjesbaby’s ‘verdwenen’ als een gevolg van selectieve abortus. Dat stelt het Pew Research Center na analyse van meerdere NFHS-onderzoeken en de volkstelling van India.
Om de recente daling van geslachtsselectie in perspectief te plaatsen: het gemiddelde jaarlijkse aantal ‘vermiste’ babymeisjes in India daalde van ongeveer 480.000 in 2010 tot 410.000 in 2019, zo blijkt uit de analyse van Pew.