#MenAreTrash zet strijd om recht op veiligheid voor Zuid-Afrikaanse vrouwen op scherp

Nieuws

#MenAreTrash zet strijd om recht op veiligheid voor Zuid-Afrikaanse vrouwen op scherp

#MenAreTrash zet strijd om recht op veiligheid voor Zuid-Afrikaanse vrouwen op scherp
#MenAreTrash zet strijd om recht op veiligheid voor Zuid-Afrikaanse vrouwen op scherp

Helena Coen

19 mei 2017

Wat begon als protest tegen vrouwenmishandeling in Zuid-Afrika, is ondertussen een heuse hetze geworden. De hashtag #MenAreTrash lokt felle reactie uit. Niet in het minst bij heel wat mannen die zich geviseerd voelen.

Bonzo McGrue (CC by-nc-sa 2.0)

Bonzo McGrue (CC by-nc-sa 2.0)​

De hashtag #MenAreTrash kwam er wanneer de 22-jarige Karabo Mokoena dood teruggevonden werd. Op 28 april werd ze vermist opgegeven door haar familie. Ze gebruikten twitter om haar terug te vinden.

Een paar uur nadat Karabo Mokoena’s verbrande lichaam terug werd gevonden en haar vriend als waarschijnlijke dader werd aangeduid, stond twitter vol met getuigenissen van Zuid-Afrikaanse vrouwen die ook mishandeld, verkracht of aangerand zijn onder #MenAreTrash (#MannenZijnAfval).

This is a thread about how I survived death #MenAreTrash

Frame1 morning after
Frame2 morning before pic.twitter.com/NeHyeg4MRD

— Alexandra Buki Deen (@BlackSnow99) May 11, 2017

#WomenAreTrash

De hashtag werd snel populair op twitter, maar vrouwen krijgen wel veel tegenwind. Mannen voelen zich beledigd en vechten terug op twitter. Sommigen gebruiken zelfs #WomenAreTrash (#VrouwenZijnAfval). Hierdoor dreigt de roep om het recht op veiligheid voor vrouwen meteen verloren te gaan.

This one chick wants me scratch her back but #menaretrash and therefore trash can’t scratch backs so pic.twitter.com/LGNSv4fq98

— Madala Gufat (@Pakamanimomo) May 15, 2017

De twee hashtags werden eerder al in 2016 gebruikt in Zuid-Afrika tijdens de Internationale Dag van het Vrouwelijke Kind (11 oktober) dat toen kindhuwelijken aankaartte. Sadie Torquato heeft toen #MenAreTrash voor de eerste keer gebruikt. Ze wou aantonen dat mannen die niet voor vrouwenrechten opkomen, ook al mishandelen ze vrouwen niet, ook “Trash” zijn, vertelt ze aan BBC. Met als resultaat dat vele mannen terug reageerden met #WomenAreTrash.

“U gotta put that bitch in her place/You’ve to control that hoe” Snoop Dogg#WomenAreTrash

— Zibele Brucie.B (@BrucieB96) April 8, 2017

Toch zijn er ook mannen die de hashtag wel begrijpen en de situatie proberen te kalmeren.

#MENARETRASH pic.twitter.com/t9VXgZTdL9

— Melanin Monroe (@Pammie_Leigh) May 12, 2017

Op sociale media verschijnen er ook veel reacties van mannen die zich afvragen wat Karabo Mokoena, het slachtoffer, gedaan heeft om vermoord te worden. Wat bewijst hoe diep de vrouwonvriendelijkheid in de Zuid-Afrikaanse cultuur ingebed is.

Het meeste partnergeweld

Zuid-Afrika is bekend als een van de grootste hotspots voor verkrachting. Een op de vier vrouwen wordt fysiek mishandeld door haar partner. Elke zes uur wordt een vrouw door haar partner vermoord, zo zegt City Press.

Volgens IOL heeft Zuid-Afrika het hoogste aantal sterfgevallen van vrouwen door partnergeweld. 40 procent van de zwangere vrouwen ondervindt een vorm van geweld van hun partner, waaronder vijftien procent van hen slachtoffer zijn van seksueel geweld.

Dit is niet de eerste keer dat vrouwen voor zichzelf opkomen en meer aandacht vragen voor mishandeling, ongelijkheid en verkrachtingen. In 2015 heeft een gelijkaardige zaak in Argentinië een groter protest uitgelokt. Vrouwen doorheen het hele Latijns-Amerikaanse continent kwamen op straat om te strijden voor hun rechten. In mei van dat jaar werd een veertienjarig zwanger meisje door haar vriend doodgeslagen. Het publiek was zo geschokt dat ze onder #NiUnaMenos (#NietEenMinder) protesteerden. Lees hier het hele verhaal.