Van 3 naar 100 procent op een eeuw tijd
Mens heeft meer materiaal gecreëerd dan alle natuur op aarde
IPS
14 december 2020
De massa van alle door mensen geproduceerde materialen, zoals beton, staal en plastic weegt nu evenveel als al het leven op de planeet samen, en het tempo versnelt nog. De hoeveelheid plastic alleen heeft meer massa dan alle land- en zeedieren samen, blijkt uit onderzoek in Nature.
De versnelling is vooral duidelijk zichtbaar vanaf de jaren 1950, toen bouwmaterialen zoals beton op grote schaal beschikbaar werden.
CC0
Aan het begin van de twintigste eeuw was het door de mens geproduceerde materiaal nog goed voor amper 3 procent van de totale biomassa. In een eeuw tijd is die hoeveelheid enorm toegenomen, tot 100 procent van de biomassa op aarde.
Grote versnelling
De versnelling is vooral duidelijk zichtbaar vanaf de jaren 1950, toen bouwmaterialen zoals beton op grote schaal beschikbaar werden. In de “grote versnelling” na de Tweede Wereldoorlog werden ruime eengezinswoningen, wegen en kantoorgebouwen met meerdere verdiepingen de norm in de VS, Europa en andere landen. Sindsdien is de toename alleen maar versneld.
Alle plastic in de wereld is goed voor 8 gigaton aan materiaal, zowat het dubbele van alle land- en zeedieren, die samen zo’n 4 gigaton wegen.
Alle plastic in de wereld is goed voor 8 gigaton aan materiaal, zowat het dubbele van alle land- en zeedieren, die samen zo’n 4 gigaton wegen. Gebouwen zijn wereldwijd goed voor zo’n 1100 gigaton, terwijl alle bomen en planten samen naar schatting 900 gigaton wegen.
Foto
Volgens de studie bevindt de mensheid zich op een kruispunt: mensen voegen nieuwe gebouwen, wegen, voertuigen en producten toe met een snelheid die elke twintig jaar verdubbelt. Dat leidt tot een “betonnen jungle” die naar verwachting meer dan twee teraton (dat is twee miljoen keer een miljoen ton) zal bereiken.
‘De studie geeft een soort overzichtsfoto van de planeet anno 2020’, zegt Ron Milo, hoogleraar Milieustudies aan het Weizmann Instituut in Israël. ‘Die kan een cruciaal inzicht geven in onze belangrijke rol bij het vormgeven van het gezicht van de aarde in het huidige tijdperk: het Antropoceen.’
De rol van de mens mag niet langer worden onderschat, zeggen de onderzoekers. ‘De boodschap aan zowel de beleidsmakers als het grote publiek is dat we de rol van de mens op die enorme aarde niet langer mogen minimaliseren’, zegt Milo. ‘We zijn al een grote speler en daar hoort een verantwoordelijkheid bij.’