Mens vernielt elk jaar 27 vierkante meter poolijs

Voor elke ton CO2 die de mens uitstoot, verdwijnt in de zomer drie vierkante meter poolijs, blijkt uit nieuw onderzoek in Science. Binnen de twintig jaar zal er in de zomer geen poolijs meer over zijn, zelfs niet met de huidige klimaatinspanningen.

  • Public domain (CC0) Public domain (CC0)

De nieuwe studie in Science legt een directe link bloot tussen de uitstoot van CO2 en het smeltende ijs op de Noordpool. De teloorgang van het ijs tussen 1953 en 2015 blijkt een lineair verband te vertonen met de menselijke uitstoot van CO2, stellen de wetenschappers van het Duitse Max-Planck-instituut voor Meteorologie, het Amerikaanse National Snow and Ice Data Centre en het University College in London.

‘Onze conclusie is eigenlijk erg eenvoudig’, zegt hoofdauteur Dirk Notz, hoogleraar Oceanografie en hoofdauteur van de studie. ‘Voor elke ton CO2 die een persoon uitstoot op deze planeet, verdwijnt 3 vierkante meter zomerijs op de Noordpool.’

De klimaatafdruk van de gemiddelde Belg en Nederlander schommelt rond de 9 ton per jaar. Die uitstoot resulteert dus in een verlies van 27 vierkante meter aan zomerijs op de Noordpool.

Minder abstract

‘De uitstoot van een retourticket Londen-San Francisco doet zo’n 5 vierkante meter zee-ijs verdwijnen.’

‘De klimaatverandering voelde tot nog toe vaak aan als een eerder abstract begrip’, zegt medeauteur Julienne Stroeve van het National Snow and Ice Data Centre in Colorado. ‘Onze resultaten laten toe om die perceptie te keren. Het is nu makkelijk om te berekenen dat de uitstoot van een retourticket Londen-San Francisco zo’n 5 vierkante meter zee-ijs doet verdwijnen.’

De studie legt dat lineaire verband ook uit: ‘In eenvoudige termen komt het erop neer dat elke ton CO2 het klimaat een beetje doet opwarmen’, zegt Notz. ‘Om die opwarming te compenseren, schuift het zee-ijs op naar regio’s met minder zonnestraling. Op die manier krimpt de ijskap.’

2 graden

Een andere belangrijke conclusie van de wetenschappers is dat de 2 graden-doelstelling, die eind vorig jaar op de klimaattop in Parijs werd overeengekomen, onvoldoende is om het poolijs te beschermen in de zomer. De geobserveerde gevoeligheid van de ijskap doet de wetenschappers besluiten dat ze verdwenen zal zijn als er nog eens 1000 gigaton CO2 wordt uitgestoten, de hoeveelheid die geassocieerd wordt met de 2 graden-doelstelling.

Enkel als de wereld erin slaagt de klimaatverandering te beperken tot 1,5 graad Celsius heeft het poolijs in de zomer een redelijke kans om op lange termijn te blijven bestaan, besluiten ze.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2831   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift