Hitte-impact vermindert voedselinname en verstoort spijsvertering en absorptiefunctie
Mensen raken sneller ondervoed door klimaatverandering


IPS
31 oktober 2019
Door de klimaatverandering raken mensen sneller ondervoed. Dat heeft niet alleen met de impact van het klimaat op de landbouw te maken. Er is ook een aanzienlijke rechtstreekse impact, blijkt uit grootschalig onderzoek in Brazilië.
Aurélie Marrier d’Unienville / IFRC (CC BY-NC-ND 2.0)
Onderzoekers van de Monash-universiteit in het Australische Melbourne onderzochten het verband tussen dagelijkse gemiddelde temperaturen en ziekenhuisopnamen voor ondervoeding.
Ze analyseerden daartoe de ziekenhuisgegevens van bijna 80 procent van Braziliaanse bevolking voor periode van 2000 tot 2015.
Blootstelling aan hitte
Een toename van de dagelijkse gemiddelde temperatuur met 1 graad Celsius tijdens het warme seizoen leidde tot 2,5 procent meer ziekenhuisopnames voor ondervoeding, melden ze in het tijdschrift Plos Medicine.
In de onderzochte periode steeg de gemiddelde dagtemperatuur met 1,1 graad. Blootstelling aan hitte was in 2000 verantwoordelijk voor 14 procent van het aantal ziekenhuisopnamen voor ondervoeding; in 2015 was dat al opgelopen tot 17 procent.
Verminderde voedselinname
Het kwetsbaarst voor blootstelling aan hitte zijn kinderen en jongeren (tot 19 jaar) en senioren die ouder zijn dan 80 jaar.
“De rechtstreekse impact van de hitte kan de voedselinname van ondervoede mensen verminderen, hun spijsvertering en absorptiefunctie verstoren en vocht- en elektrolytstoornissen veroorzaken”, zeggen de auteurs.
Kleinere oogsten
Dat de opwarming van de aarde onrechtstreeks tot meer ondervoeding leidt, was al bekend: de stijgende temperaturen dreigen de landbouwproductie te verminderen. In Zuid-Europa bijvoorbeeld kan een onverminderde klimaatverandering de oogsten van niet-geïrrigeerde gewassen zoals tarwe, maïs en suikerbiet met de helft doen teruglopen tegen 2050.
Maar we moeten ook kijken naar de rechtstreekse impact van de hitte op mensen, besluiten de auteurs. “Wereldwijde strategieën om klimaatverandering en ondervoeding aan te pakken moeten niet alleen gericht zijn op voedselvoorziening, maar ook op het voorkomen van blootstelling aan hitte, met name bij jongeren en ouderen.”