Mensen vertrokken 60.000 jaar geleden uit Afrika vanwege droogte

Mensen migreerden ongeveer 60.000 jaar geleden vanuit Afrika naar Eurazië omdat het klimaat veranderde van nat naar zeer droog. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Arizona.

Shever (CC BY 2.0)

 

Genetisch onderzoek wijst erop dat mensen uit Afrika vertrokken tussen 70.000 en 55.000 jaar geleden. Eerder werd gesuggereerd dat het klimaat toen natter geweest moet zijn dan nu.

‘We hebben ons altijd afgevraagd of klimaatverandering invloed heeft gehad op het vertrek van onze soort uit Afrika’, zegt onderzoeksleider Jessica Tierney. ‘Onze data suggereren dat het in het noordoosten van Afrika droog was en niet nat, toen de meeste mensen Afrika verlieten.’

Droger en kouder

Tierney en haar collega’s ontdekten dat ongeveer 70.000 jaar geleden het klimaat in de Hoorn van Afrika van een natte fase, de ‘Groene Sahara’ genaamd, overging naar een droge fase. De regio was destijds nog droger dan nu het geval is. Ook werd het er kouder.

‘Onze data wijzen erop dat de migratie plaatsvond na een grote verandering in het milieu.’

De onderzoekers kwamen tot die conclusie door het klimaat in de Hoorn van Afrika tot 200.000 jaar terug te analyseren met behulp van oceaansediment uit het westelijk deel van de Golf van Aden. Ze analyseerden onder meer sedimentlagen op de aanwezigheid van alkenonen, die van samenstelling veranderen als de watertemperatuur verandert.

‘Onze data wijzen erop dat de migratie plaatsvond na een grote verandering in het milieu. Misschien vertrokken mensen omdat de omgeving achteruit ging’, zegt ze. ‘Het werd veel droger en dat kan een drijvende kracht voor migratie zijn geweest.’

De bevindingen van het onderzoeksteam sluiten aan bij die van onderzoekers die data verzamelden bij een grotformatie in Israël en sediment uit de oostelijke Middellandse Zee. Ook die onderzoeksresultaten suggereren dat het overal in het noordoosten van Afrika droog was, zegt Tierney.

De onderzoeksconclusies zijn deze week online gepubliceerd in Geology

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.