Mensen zijn niet graag alleen met hun hoofd

Nieuws

Mensen zijn niet graag alleen met hun hoofd

Mensen zijn niet graag alleen met hun hoofd
Mensen zijn niet graag alleen met hun hoofd

IPS

04 juli 2014

Een kamer zonder enige afleiding, waar je alleen bent met je eigen gedachten: voor veel mensen is het een gruwel. Zo erg is het dat we onszelf nog liever elektrische schokken zouden toedienen, stelden Amerikaanse onderzoekers vast.

Mensen zijn blijkbaar niet graag alleen met hun hoofd, stellen de onderzoekers deze week op de website van het prestigieuze wetenschappelijk tijdschrift Science. Alleen maar nadenken, of gewoon maar je gedachten de vrije loop laten is iets wat veel mensen minder gelukkig maakt. Ze gaan ook zo snel mogelijk op zoek naar iets wat hen afleidt van hun hoofd.

Psychologen van de Universiteit van Virginia deden de test bij honderden vrijwilligers. Die kregen eerst de vraag 6 tot 15 minuten in een kale kamer plaats te nemen. Ze mochten niets meenemen, ook geen mobiel telefoontoestel. De ene groep mocht zijn gedachten de vrije loop laten, de andere moest aan iets concreets denken, bijvoorbeeld aan uit eten gaan.

Verveling

In beide groepen gaf de helft van de proefpersonen nadien aan dat het een onaangename ervaring was. Ze verveelden zich, zeiden ze ook. Dezelfde test in hun eigen huis leverde hetzelfde resultaat op. Lezen of naar muziek luisteren vonden ze dubbel zo leuk.

In een tweede fase van het onderzoek kregen de proefpersonen in de kale kamer de optie om op een knop te drukken waardoor ze kleine elektrische schokken kregen. Opvallend veel mensen maakten daarvan gebruik, tot verrassing van de onderzoekers. De proefpersonen vonden de schokken dus aangenamer dan hun eigen gedachten en herinneringen. Elke externe afleiding is goed om aan het eigen hoofd te ontsnappen.

Even opvallend is het verschil tussen mannen en vrouwen. Bij de mannen diende 67 procent zichzelf schokken toe, bij de vrouwen was dat slechts 25 procent. En bij mensen die sneller geneigd zijn om met anderen samen te werken, is de kans groter dat ze wel graag hun gedachten de vrije loop laten.