Mensen zonder papieren op straat in Antwerpen

Nieuws

Mensen zonder papieren op straat in Antwerpen

Mensen zonder papieren op straat in Antwerpen
Mensen zonder papieren op straat in Antwerpen

Elena Dikomitis

23 januari 2008

De stemmen van enkele honderden mensen zonder papieren die al jarenlang wachten op regularisatie, weerklonken deze middag in de straten van Antwerpen.

Op initiatief van de Antwerpse Unie van de Mensen Zonder Papieren (UDEP), werd er vandaag in Antwerpen betoogd tegen het beleid van minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael. Heel wat organisaties uit het middenveld ondersteunden de manifestatie.
Twee concrete eisen stonden centraal: het stoppen van de arrestatie en gedwongen uitwijzing van mensen zonder papieren en de noodzaak van een regularisatiebeleid dat gebaseerd is op duidelijke en menselijke criteria. Volgens Edwin Delanoeye van UDEP moet het beleid dringend veranderen: “Van twee mensen met exact dezelfde dossiers wordt de ene uitgewezen en de andere geregulariseerd. Die willekeur is onaanvaardbaar.”

Zwart werk
De Georgische Violetta Mamedova, een lid van UDEP Antwerpen, benadrukt dat mensen zonder papieren geen andere keuze hebben dan in het zwart te gaan werken. “De politici hebben zoveel beloofd maar er is nog steeds niets gebeurd. De tijd loopt, ook voor de mensen zonder papieren”, zegt Mamedova.
Twee Algerijnse manifestanten beamen dat: “Wij wonen allebei al zeven jaar in België, we spreken Frans en een beetje Nederlands en betalen ons blauw aan advocaten die ons niet helpen. We zijn gedwongen om in het zwart te werken, en dat is voor ons noch voor België een goede zaak. En terugkeren naar ons land is geen optie.” De mannen beklemtonen dat er nog veel meer mensen zonder papieren zijn: “We zijn met velen, maar de meesten van onze vrienden komen vandaag niet betogen uit angst om opgepakt te worden door de politie.”
“100 trieste dagen”
Honderd manifestanten droegen tijdens de betoging een blad rond hun nek, waarop een gebeurtenis uit het jaar 2007, een zwart jaar voor mensen zonder papieren, opgetekend stond. De optocht werd symbolisch afgesloten met het ophangen van ‘100 trieste dagen’ aan het klimrek op het Sint-Andriesplein.
Een lid van de Bond zonder Naam stelt de eisen scherp: “De vreemdelingenwetgeving moet aangepast worden aan de geglobaliseerde wereld van de 21ste eeuw. Onze politici moeten het beleid uit de grijze zone halen en de mensen zonder papieren een gezicht geven.”