Vooral mensen uit het Globale Zuiden zoeken informatie op over mensenrechten

Mensenrechten uit de mode? Niet volgens Google

Glenn Carstens-Peters/Unsplash

Een analyse van Google-zoekopdrachten toont aan dat de term “mensenrechten” een stabiele zoekterm bleef over de hele wereld tussen 2015 en 2019.

Mensenrechten zijn als thema nog altijd springlevend, blijkt uit een analyse van Google-zoekopdrachten. Vooral in het Globale Zuiden wordt volop naar informatie over mensenrechten gezocht. 

Twee recente enquêtes in onder meer Latijns-Amerika deden vermoeden dat mensen in het Zuiden steeds minder wakker liggen van mensenrechten. Critici grepen de onderzoeken aan om de op mensenrechten gebaseerde benadering van de Verenigde Naties onder druk te zetten.

Maar een analyse van Google-data spreekt die visie tegen, zeggen politicologen van de Universiteiten van Michigan en Toronto. Ze publiceerden hun resultaten in The American Political Science Review.

Springlevend

De onderzoekers keken naar Google Trends, dat geaggregeerde gegevens toont over zoekopdrachten van zoekmachines. Daaruit blijkt bijvoorbeeld dat de zoektocht naar de term “mensenrechten” over de hele wereld relatief stabiel is gebleven tussen 2015 en 2019. 

De aandacht is consistent groter in het Zuiden. In het Engels wordt vooral in Zambia, Zimbabwe en Oeganda gezocht op de term. In het Spaans zijn dat Guatemala, El Salvador, Honduras en Mexico. De gemiddelde Oegandees zoekt 7,3 keer meer naar “mensenrechten” dan de gemiddelde Amerikaan - Guatemalanen doen dat tien keer vaker dan Spanjaarden. 

Symptomen opzoeken

‘Mensen trekken naar Google als ze informatie nodig hebben over een onderwerp’, zegt Geoff Dancy, hoogleraar Politieke Wetenschappen aan de Universiteit van Toronto. ‘Net zoals je zoekt naar symptomen van een ziekte op Google, zoek je naar de term mensenrechten als je onderdrukt wordt door je overheid: je zoekt naar wat je kan doen om je probleem op te lossen.’

‘We zijn van mening dat deze bevindingen het recente kritisch werk over mensenrechten ernstig in vraag stellen, dat zegt dat het discours niet langer resoneert onder de onderdrukte of kansarme bevolkingsgroepen in de wereld’, zegt Dancy. ‘Want in werkelijkheid doet het dat wel: mensen in het Globale Zuiden willen nog steeds heel graag mensenrechten, en zijn erg in het onderwerp geïnteresseerd.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.