Mensenrechtenvoorwaarden voor VS-hulp worden niet gerespecteerd (ngo's)

Nieuws

Mensenrechtenvoorwaarden voor VS-hulp worden niet gerespecteerd (ngo's)

Yadira Ferrer

10 september 2003

Colombiaanse mensenrechtenorganisaties vragen in een brief aan VS-buitenlandminister Colin Powell om een betaling van 30 miljoen dollar militaire steun aan het land te blokkeren. De voorwaarden waaraan het steunprogramma gekoppeld is, zijn niet vervuld, aldus de ngo's. Er zijn immers nog altijd nauwe banden tussen het Colombiaanse leger en de rechtse doodseskaders.

Sommige mensenrechtenschenders lopen nog altijd rond in een militair uniform, melden de ngo’s. Toen het Amerikaanse Congres groen licht gaf voor in totaal 250 miljoen dollar militaire steun in 2003, werden daar nochtans klare voorwaarden aan gekoppeld. Het leger moet samen met het gerecht mensenrechtenschendingen onderzoeken en eventuele schuldigen ontslaan.

In juli verwees het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken naar de vroegtijdige pensionering van een twaalftal omstreden legerofficieren om groen licht te geven voor de financiële steun. Mensenrechtenorganisaties als Human Rights Watch en Amnesty International zijn het niet eens met deze rooskleurige kijk op de zaken. Het ministerie geeft voor de vijfde keer in drie jaar zijn toestemming, ondanks dwingende bewijzen dat de condities van het Congres niet worden nageleefd, zo luidt het in een communiqué.

De brief van de ngo’s bevat een uitgebreide lijst van gevallen waarbij militairen met bloed aan hun handen gewoon in dienst blijven. Dat is bijvoorbeeld het geval voor twee politiemannen die worden beschuldigd van de moord op zeven mensen in een landelijke school in de zuidelijk provincie Putamayo. De slachtoffers werden daarna in een militair plunje gestoken om ze op guerrillastrijders te laten lijken. Getuigen kregen bedreigingen zodat ze niet zouden gaan praten, aldus de ngo’s.

Schout-bij-nacht Rodrigo Quiñónez is ook nog altijd in dienst, hoewel hij verantwoordelijk zou zijn voor een moordpartij op 30 mensen in het noordelijke stadje Chengue. Hetzelfde geldt voor de onderofficieren Mauricio Angarita en Luis Hernández, die in 1987 de linkse activiste Nidia Bautista hebben ontvoerd en terechtgesteld.

Met deze en andere voorbeelden willen de Colombiaanse mensenrechtenactivisten het Amerikaanse Congres aansporen om nauwer toe te zien op de voorwaarden voor de steun aan Colombia. Colombia is na Israël en Egypte de grootste begunstigde van Amerikaanse militaire steun. Voor het fiscale jaar 2004, dat begint op 1 oktober, liggen 600 miljoen dollar in het verschiet. Tussen 1999 en 2002 kreeg Colombia twee miljard dollar, waarvan tachtig procent bestemd was voor leger en politie.