Kustdorpen stappen over op duurzame leefstijl

Kustbewoners in El Salvador beschermen natuur met ecologische ovens

bron: Youtube / IPS

Door het eten aan de kook te brengen in een rocket stove en het verder te laten garen in een zogenaamde magische kachel (rechts in beeld) wordt energie bespaard én de vervuiling geminimaliseerd.

Een reeks kustdorpen in El Salvador heeft het voorbije decennium ingezet op een duurzame manier van leven. Ze willen de natuurlijke hulpbronnen niet verder uitbuiten, na jaren van verwaarlozing en een gebrek aan klimaatbewustzijn. Ze koken nu onder andere op “rocket stoves” en zonne-ovens en herstelden mangrovebossen.

‘We leerden beter samen te leven met het milieu, er gebruik van te maken zonder het verder te beschadigen. Vooral de mangrovebossen; zonder de mangroven zou er geen vis in deze wetlands te vinden zijn’, zegt Daniel Mercado, voorzitter van de Ontwikkelingscommissie van de gemeente San Luis La Herradura, in La Paz, El Salvador.

De kustdorpen van deze en andere omliggende gemeenten liggen in de Estero de Jaltepeque. Dat is een uitgebreid en complex ecosysteem dat een grote verscheidenheid aan dier- en plantensoorten huist in de mangroven, wateren en draslanden. El Estero is een natuurreservaat met een stroomgebied van 934 vierkante kilometer in de kuststreek van het centrale departement La Paz.

Ongeveer 600 gezinnen in deze gemeenschappen hebben steun ontvangen voor de promotie van een duurzaam ontwikkelingsmodel dat eerder al goede resultaten had opgeleverd. De investering van in totaal ruim 400.000 dollar kwam uit het ‘kleine beurzenprogramma’ van de Global Environment Facility (GEF), de grootste financier van milieuprojecten ter wereld.

Rocket stove

Veel van deze mensen gebruiken inmiddels milieuvriendelijke kachels, zoals de zogenoemde ‘rocket stove’, een efficiënte, ronde houtkachel die heel weinig hout nodig heeft en weinig rook produceert.

Het brandhout dat de bewoners daarvoor gebruiken komt bovendien van zogenoemde ‘levende hekken’, natuurlijke afscheidingen gemaakt van Gliricidia-bomen, die brandhout leveren en op die manier de mangroven beschermen tegen mensen die op zoek zijn naar brandstof.

Als aanvulling op de rocket stove gebruiken mensen de zogenaamde magische kachel, een hoge ronde doos gemaakt van polystyreen, een kunststoffen materiaal dat warmte vasthoudt, en als een soort stoomoven werkt.

Hippopx (CC0)

Zonne-ovens

Zodra soep of een stoofpot op het fornuis is bereid, wordt de pan in het magische fornuis gezet en afgedekt, zodat het gerecht daarin nog nawarmt. Dit scheelt zowel hout voor het fornuis als tijd, omdat er in de tussentijd andere klusjes kunnen worden gedaan. Tot slot zijn er via het project ook zonne-ovens geïntroduceerd, een doos met een deksel die als spiegel fungeert, zonlicht naar binnen leidt en vervolgens wordt afgedekt met metalen platen.

Andere onderdelen van het project, dat in 2007 begon, zijn onder meer de implementatie van duurzame landbouw en visserij. In 2018 werd het project beëindigd, maar veel bewoners zijn definitief overgestapt op de duurzame alternatieven.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws
Zo moesten kandidaten om steun van het programma te ontvangen, zich ook bezighouden met het aanplanten van mangroven. Hierdoor is 500 hectare mangrovebos behouden of hersteld. Daarnaast zijn op een oppervlakte van 300 hectare aan ecosystemen in water of op land duurzame praktijken ingevoerd.

Het behoud van de mangroven blijft een uitdaging, omdat mensen uit andere gemeenschappen de bomen nog altijd komen kappen en de overheid weinig doet om dit te voorkomen, vertelt Mercado.

Toch kun je de duurzame ontwikkeling proeven, in het voedsel dat is gekookt op ecologische fornuizen en in de andere initiatieven langs de Pacifische kust van dit kleine Midden-Amerikaanse land met 6,8 miljoen inwoners, waar het bewustzijn over de noodzaak van duurzame ontwikkeling onder de bevolking sterk toeneemt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2770   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2770  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.