Mexicaanse drugsoorlog eist 23.000 doden in drie jaar
Kirsten Behets
14 april 2010
Sinds het begin van de Mexicaanse drugsoorlog in 2006 zijn er bijna 23.000 mensen vermoord. Dat staat in een uitgelekt rapport van de Mexicaanse regering aan het Mexicaanse parlement.
In december 2006 begon de Mexicaanse president Felipe Calderón een militaire actie tegen de drugskartels in zijn land. Met steun van de Verenigde Staten begon er een ware drugsoorlog die ondertussen al aan 22.731 mensen het leven kostte. Vooral in de noordelijke steden, Ciudad Juarez en Chihuahua, aan de grens met de Verenigde Staten, vallen er veel doden.
Uit het rapport blijkt dat 2009 het bloedigste jaar is tot nu toe, met zo’n 9635 slachtoffers. Maar ook dit jaar gaat het geweld volop door, tussen januari en maart stierven 3365 mensen in zogenaamd drugsgerelateerd geweld. Uit dezelfde cijfers blijkt ook dat de veiligheidstroepen van Calderón betrokken zijn met het merendeel van de vuurgevechten.
Kritiek van bevolking
Al Jazeera’s journaliste in Mexico, Mariana Sanchez, merkt meer en meer ontevredenheid onder de Mexicaanse bevolking. Zij klagen erover dat, sinds de strijd in 2006 opgevoerd werd, veel meer slachtoffers vallen dan voordien. Vooral het feit dat ook gewone burgers sterven door kogels van zowel drugsbendes, als politie en leger, roept veel kritiek op. Onder de vele duizenden burgerdoden zijn 1300 kinderen zo meldt het ministerie van Defensie.
Ook Human Rights Watch luidde de alarmbel in een recent rapport. ‘Sinds het begin van de drugsoorlog in 2006 is er een enorme stijging van aanklachten over militair misbruik tegen burgers. De nationale mensenrechtencommissie in Mexico ontving 3388 klachten over schending van de mensenrechten door militairen’, aldus Human Rights Watch.
121.000 arrestaties
Uit de cijfers van de Mexicaanse regering blijkt wel dat er 121.000 drugsverdachten zijn opgepakt sinds 2006. Hoeveel van die verdachten ook daadwerkelijk veroordeeld zijn, wordt niet vermeld.
Twee weken geleden werd Jose Antonio Medina, ook wel gekend als “de heroïnekoning” en “Don Pepe” opgepakt door de Mexicaanse politie. Hij zou volgens de Mexicaanse krant La Jornada jaarlijks duizenden kilo’s heroïne Californië binnensmokkelen.
Alliantie tussen drugsbendes
Ondertussen slagen ook de drugskartels onderling de handen in elkaar om andere bendes uit te schakelen. De Mexicaanse politie meldt dat ze aanwijzingen hebben dat de bendes “Gulf” en “La Familia” een alliantie vormen tegen de “Zetas”. Ook de machtigste drugsbende “Sinaloa” zou in deze samenzwering gestapt zijn.
De Zetas worden geviseerd omdat zij steeds meer macht krijgen in heel Latijns-Amerika. Will Glaspy van de Drug Enforcement Administration (DEA) stelt dat het pact tussen de kartels aan het licht kwam toen er in het straatbeeld slogans verschenen als ‘Mexicaanse kartels verenigd tegen de Zetas’.
Doelwit: journalisten
Het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) uit ondertussen ook zijn bezorgdheid over de Mexicaanse journalisten. ‘Door het aanhoudende geweld in Noord-Mexico wordt het werk van journalisten bemoeilijkt. Het geweld heeft tot gevolg dat vele journalisten en media aan zelfcensuur doen uit schrik voor wraakacties. De laatste weken werden acht journalisten ontvoerd en één vermoord’, zo meldt het CPJ.
CPJ roept de Mexicaanse autoriteiten op om onderzoek te doen naar de ontvoeringen en ervoor te zorgen dat deze misdaden niet ongestraft blijven. Dit jaar zouden al vijf journalisten vermoord zijn in Mexico. Uit politieregisters blijkt dat het merendeel van de vermoorde journalisten onderzoek deed naar corruptie en banden tussen autoriteiten en drugsbendes. Dit kan betekenen dat de journalisten geen toevallige slachtoffers waren, maar bewuste doelwitten.