Mexicanen leggen Canadese mijn stil

Nieuws

Mexicanen leggen Canadese mijn stil

Emilio Godoy

13 juli 2012

In het noorden van Mexico blokkeert de plaatselijke bevolking een mijn van het Canadese Excellon. Ze eisen dat de multinational zijn sociale verplichtingen nakomt.

In La Sierrita, in de noordelijke deelstaat Durango, houdt de plaatselijke bevolking sinds zondag de lood- en zinkmijn La Platosa  geblokkeerd. Eigenaar Excellon Resources, een Canadese multinational, besliste alle activiteit te staken.

Contract

Mexicaanse gemeenschapsleiders eisen steeds nadrukkelijker dat mijnbouwbedrijven een bijdrage leveren tot de plaatselijke ontwikkeling. “We vragen dat de mijn het contract uit 2008 nakomt en ons echt als gelijken behandelt”, zegt Daniel Pacheco, voorzitter van de ejido, een collectief van gemeenschappelijk grondbezit, in La Sierrita. “Met wat de mijn geeft, kan men projecten ontwikkelen. We vragen geen cadeaus.”

Excellon kwam in 2008 met de ejido overeen om te betalen voor het gebruik van 1100 hectare voor mijnbouw. Er zou ook een waterzuiveringsinstallatie komen, er zou lokaal personeel worden aangetrokken en het transport en de catering zouden in concessie worden gegeven. Tot dusver is Excellon dat contract niet nagekomen, zegt de plaatselijke bevolking.

Ontslag

In 2008 stortte het bedrijf wel 178.000 euro in een sociaal fonds en betaalde het ongeveer 800 euro per maand aan studiebeurzen. Maar dat is zeer weinig, zeker naast de  4,6 miljoen euro netto-inkomsten die Excellon van januari tot maart dit jaar realiseerde, vindt de bevolking.
Excellon stapte al naar de rechtbank om de blokkade ongedaan te maken.

Vertegenwoordigers van de ejido trokken op 31 mei naar Toronto om er op de aandeelhoudersvergadering van Excellon de situatie aan te klagen. Op 4 juni nam de voorzitter van het bedrijf, Jeremy Wyeth, ontslag maar volgens Excellon had dat niets met de problemen in Mexico te maken.

Mexico is een belangrijk mijnbouwland; het is onder meer de grootste zilverproducent ter wereld. Volgens het ministerie van Economie zijn er 25.693 mijnbouwvergunningen uitgereikt voor 51 miljoen hectare.

In Mexico moeten geen royalty’s worden betaald voor gewonnen mineralen, in landen als Bolivia, Ecuador of Honduras is dat wel het geval. In Mexico betalen de bedrijven alleen 0,30 tot 6,50 euro per hectare die ze concessie hebben.