Mexico dodelijke werkplek voor journalisten

Nieuws

Mexico dodelijke werkplek voor journalisten

Emilio Godoy

17 januari 2010

Mexicaanse journalisten worden zo vaak het doelwit van geweld dat ze zich steeds vaker gedwongen zien om naar de VS uit te wijken of hun beroep op te geven. Het begin van 2010 belooft daar weinig aan te veranderen, nu alweer een journalist vermoord is en een andere spoorloos verdween.

Valentín Valdés, een journalist voor de krant Zócalo in de stad Saltillo, ten noorden van Mexico City, werd op 8 januari dood teruggevonden nadat hij ontvoerd was. Enkele dagen voor zijn ontvoering had hij een artikel geschreven over de arrestatie van verschillende drugstrafikanten in de stad. Op zijn lijk was een boodschap aangebracht: “Dit gebeurt met mensen die het niet begrijpen. Deze boodschap is voor iedereen.”

José Romero, een reporter voor het radiostation Línea Directa wordt al vermist sinds 30 december in de stad Los Mochis.

Dramatisch

“We zijn erg bezorgd om de situatie van journalisten in Mexico”, zegt Balbina Flores, de vertegenwoordiger van Reporters Zonder Grenzen in het land. “De situatie is dramatisch. Het vooruitzicht voor 2010 is dat het erger wordt dan 2009. Er zijn geen voortekenen dat de risico’s verminderen.”

Vorig jaar werden dertien journalisten vermoord, waardoor Mexico meteen het gevaarlijkste land in Latijns-Amerika werd voor journalisten. In de voorbije tien jaar zijn 57 journalisten gedood en minstens negen zijn er verdwenen.

“Het geweld zal in 2010 nog toenemen en het zal het ergste jaar worden in de geschiedenis van de Mexicaanse journalistiek”, zegt Armando Prida van de Stischting voor Vrije Meningsuiting (FUNDALEX).

President Felipe Calderón lanceerde kort na zijn aantreden in 2006 een offensief tegen de drugkartels. Sinsdien zijn al meer dan vijftienduizend doden gevallen, waarvan 155 slachtoffers bij de veiligheidsdiensten.

De laatste moord zorgde voor een storm van protest in binnen- en buitenland. “We roepen de overheid op om hier dringend iets te doen aan te doen”, zegt Alejandro Aguirre, van de Inter-American Press Association, een vereniging van kranteneigenaren in Latijns-Amerika en de Cariben.

In 2006 werd een speciale openbare aanklager aangesteld om de moorden op journalisten aan te pakken. Maar van de honderd zaken die al behandeld zijn, leidden er maar vier tot een proces.

Uitgeweken

Volgens Reporters Zonder Grenzen hebben heel wat journalisten hun beroep al opgegeven of zijn ze gevlucht. In 2009 zijn volgens de organisatie minstens vier journalisten gevlucht naar de Verenigde Staten na bedreigingen van drugkartels.

In december stok Ricardo Chávez, een radioreporter in Ciudad Juárez, de grens met de VS over om er asiel te zoeken nadat twee van zijn neven vermoord waren en hij zelf ook bedreigingen had gekregen. Ciudad Juárez is een van de meest gewelddadige regio’s geworden. Enkel al begin dit jaar zijn er meer dan honderd druggerelateerde moorden gebeurd.