Mexico rekent op geheugen burgemeester Los Angeles

Nieuws

Mexico rekent op geheugen burgemeester Los Angeles

Diego Cevallos

30 mei 2005

Mexicaanse parlementsleden trekken naar Los Angeles met een reeks eisen waarmee ze in Washington en de zuidelijke deelstaten van de VS altijd bot hebben gevangen. Vanaf één juli regeert Antonio Villaraigosa de op één na grootste stad van de VS. Misschien is de zoon van Mexicaanse emigranten zijn afkomst nog niet vergeten.

De Mexicaanse parlementsleden willen Villaraigosa onder meer maatregelen voorstellen om Mexicanen makkelijker te laten werken in Los Angeles, het overmaken van geld naar Mexico goedkoper te maken en de repatriëring van overleden migranten vlotter te doen verlopen. De volksvertegenwoordigers, die uit de drie grote Mexicaanse partijen komen, hopen de nieuwe burgemeester van Los Angeles er ook van te overtuigen meer clementie te tonen voor mensen zonder papieren.

Villaraigosa zelf, een zoon van arme inwijkelingen uit de Mexicaanse deelstaat Guanajuato, heeft verklaard dat de betrekkingen met Mexico prioritair zullen zijn tijdens zijn ambtsperiode. De Democratische politicus heeft zich ook uitgesproken tegen maatregelen die immigranten het leven zwaar maken en voorstellen om de grens tussen Mexico en de VS nog zwaarder te geen bewaken.

Mexico dringt al lang aan op soepelere reismogelijkheden tussen Mexico en de VS en een betere behandeling van migranten die zonder de nodige papieren in de VS belanden. Californië is één van de belangrijkste handelspartners van Mexico. Het leeuwendeel van de 17 miljard dollar die Mexicaanse migranten in 2004 naar achtergebleven familieleden in Mexico stuurden, kwam uit Californië.

Los Angeles was tot 1846 een Mexicaanse stad. Toen werd ze door Amerikaanse troepen bezet en geannexeerd. Maar langzaam maar zeker verovert Mexico de gebieden terug die het in de helft van de 19de eeuw aan de VS verloor. Zo ziet Mexico het toch graag. In elk geval neemt het aandeel van Mexicaanse emigranten en hun kinderen in de totale bevolking van staten als Californië, Nieuw-Mexico en Texas almaar toe. Ongeveer 10 miljoen van de bijna 34 miljoen inwoners van Californië zijn bijvoorbeeld van Mexicaanse oorsprong. Los Angeles telt bijna 4 miljoen inwoners - rond de stad wonen nog eens zoveel mensen - en 40 procent daarvan is van Latijns-Amerikaanse origine.

In de VS komen elk jaar 400.000 nieuwe Mexicaanse migranten aan. Inmiddels leven als ongeveer 40 miljoen mensen van Latins-Amerikaanse origine in de VS, de meerderheid daarvan komt uit Mexico. Binnen enkele decennia zal meer dan de helft van de bevolking van grensstaten als Californië en Texas waarschijnlijk uit Latino’s bestaan.

Maar met migranten weet je nooit. Arnold Schwarzenegger, de gouverneur van Californië en zelf een inwijkeling uit Oostenrijk, maakt nieuwe migranten in zijn deelstaat het leven zuur. Eerder dit jaar liet hij zich ontvallen dat hij de grens met Mexico liefst helemaal zou verzegelen.

De Mexicaanse academicus Marcelo Merlo waarschuwt dat Mexico ook niet te veel moet verwachten van Villaraigosa. Hij is van goede wil, maar het migratiebeleid van de VS wordt grotendeels in Washington en in de deelstaten bepaald - de burgemeesters kunnen alleen maar uitvoeren.”

De Amerikaanse regering heeft de aanpak van illegale vreemdelingen de laatste jaren nog verscherpt. Maar sommige politici doen een nieuwe wind waaien. Eerder deze maand dienden enkele Republikeinse en Democratische senatoren een wetsvoorstel in voor een Veilig Amerika en een Geordende Immigratie. Ze willen illegale migranten de mogelijkheid bieden hun situatie te regulariseren als ze 500 dollar neertellen en kunnen bewijzen dat ze al geruime tijd in de VS verblijven en niets op hun kerfstok hebben. Het voorstel biedt Mexicanen ook de mogelijkheid tijdelijk in de VS te werken. Die maatregelen zijn vergelijkbaar met wat Mexico sinds 2001 vraagt. (PD)