Mexico werkt aan nieuwe regels voor olie-industrie
Emilio Godoy
19 december 2013
Nu Mexico zijn olie-industrie opent voor buitenlandse investeerders, moeten er nieuwe regels komen om onder meer problemen net vervuiling te voorkomen, zeggen analisten.
Op 11 december keurde het Mexicaanse Congres en wetswijziging goed die het mogelijk maakt voor private en buitenlandse bedrijven te investeren in de Mexicaanse olie-industrie. Sinds 1938 was die industrie in handen van de overheid.
“Dit is een goede gelegenheid voor de Mexicaanse staat om robuuste wetgeving aan te nemen en opportunistisch en onverantwoordelijk gedrag te bestraffen”, zegt José del Tronco, hoogleraar aan de Latijns-Amerikaanse Faculteit voor Sociale Wetenschappen. De expert stelt dat bij groei van de olie- en gasproductie, ook de preventiemaatregelen aangescherpt moeten worden. Bedrijven moeten de schade voor mens en milieu in hun berekeningen meenemen.
Controle
Pemex, het staatsoliebedrijf, heeft onder de nieuwe wetgeving geen controle over activiteiten van of contracten met nieuwe spelers. Die vallen binnenkort onder verantwoordelijkheid van het ministerie van Energie.
Het nieuwe regulerende raamwerk, zegt Tronco, moet heel anders worden dan het was in de tijd dat slechts één bedrijf actief was. Verschillende bedrijven zullen verschillende activiteiten ontwikkelen en zonder duidelijke regels wordt controle moeilijk. Als Pemex bijvoorbeeld contractbreuk pleegt, kunnen bedrijven bijvoorbeeld beroepen op procedures van NAFTA, het Noord-Amerikaanse Vrijhandelsverdrag en het Centrum voor Beoordeling van Investeringsgeschillen (ICSID) van de Wereldbank.
Nieuwe banen
De hervorming van de oliesector in Mexico moet in de komende maanden verder vorm krijgen door nieuwe regelgeving. Maar de internationale ervaring op dit gebied zijn niet bemoedigend, zegt Raúl Estrada, woordvoerder van Greenpeace Mexico. “Het is onduidelijk hoe de bevolking baat heeft bij het opengooien van de industrie. De overheid zegt nieuwe investeringen aan te trekken en dat het extra geld besteed kan worden aan de bijeffecten daarvan, zoals olielekkages en vervuiling.”
De regering stelt dat de hervorming kan leiden tot een groei van de olieproductie van de huidige 2,5 miljoen vaten per dag tot 3 miljoen vaten in 2018 en 3,5 miljoen in 2025. De gasproductie zou stijgen van 1,7 miljard kubieke meter per dag naar 2,4 miljard in 2018 en 3,2 miljard in 2025.
De overheid verwacht ook een groei van het bruto binnenlands product (bbp) met 1 procent tegen 2018 en 2 procent in 2025. De hervorming van de oliesector moet 500.000 nieuwe banen opleveren in de komende vier jaar, en 2,5 miljoen banen in de komende elf jaar.