Mexico zet licht op groen voor transgene maïs

Nieuws

Mexico zet licht op groen voor transgene maïs

Emilio Godoy

18 oktober 2009

De Mexicaanse overheid heeft het licht op groen gezet voor de eerste experimenten met transgene maïs. Dat zet de deur open naar de vernietiging van inheemse gewassen, zegt onder meer Greenpeace.

De Amerikaanse multinational Monsanto, die zo goed als een wereldmonopolie heeft op de productie van zaden, kreeg toestemming voor twee proefvelden van transgene witte maïs, in de oostelijke deelstaat Tamaulipas en de noordelijke deelstaat Chihuahua.
Daardoor “staat men de contaminatie toe van een van de belangrijkste herkomstgebieden op de planeet”, zegt Aleira Lara van Greenpeace. Volgens Adelita San Vicente, directeur van de ngo Semillas de Vida (“Zaden van leven”) zal de beslissing “nadelig zijn voor de kleine maïsproducenten”.
Via een oproep die vrijdag in de nationale kranten verscheen, vragen ngo’s, intellectuelen en wetenschappers een moratorium op transgene maïs in te stellen.
In een studie die op vraag van het Mexicaanse ministerie van Leefmilieu uitgevoerd is, bevelen experts zo’n moratorium aan zolang men de herkomstgebieden en genetische diversiteit niet precies gedefinieerd heeft.
In 1999 was zo’n moratorium ingesteld maar in maart dit jaar heeft de Mexicaanse regering het opgeheven.

Besmet

In 2001 al stelden de Mexicaanse bioloog Ignacio Chapela en zijn Amerikaanse David Quist vast dat inheemse maïs in de zuidelijke deelstaat Oaxaca met twee transgene variëteiten besmet was. Hun studie verscheen in het prestigieuze wetenschappelijke tijdschrift Nature.
Maïs is een basisbestanddeel in maaltijden van inheemse volken in Mexico en Centraal-Amerika. Mexico telt acht miljoen hectare maïs, goed voor een productie van 21 miljoen ton. Die wordt gerealiseerd door meer dan twee miljoen kleine producenten.
Van transgene maïs is de genetische code in het laboratorium gewijzigd zodat de gewassen bijvoorbeeld minder kwetsbaar zijn voor ziekten. Grote landbouwproducenten in het noorden vragen de regering al geruime tijd om transgene maïs te mogen telen om zo betere en grotere oogsten te hebben. De huidige productie is te laag om aan de interne vraag naar maïs te voldoen en daarom voert het land jaarlijks 10 miljoen ton uit de VS in.

In 1999 was een moratorium ingesteld maar in maart dit jaar heeft de Mexicaanse regering het opgeheven.

Zware druk

De ngo’s beschuldigen de regering van Felipe Calderón ervan de wet op de bioveiligheid te overteden, die sinds 2005 de herkomstgebieden moet beschermen. Volgens Lara en San Vicente oefent de biotechnologische industrie zware druk uit om toestemming te krijgen voor zijn transgene gewassen. Voor transgene maïs kreeg de Mexicaanse overheid al 35 aanvragen.
Boeren- en milieuorganisaties hebben zich verenigd in de campagne ‘Sin maíz no hay país’ (“zonder maïs bestaat het land niet”). De alliantie kondigt acties aan tegen de experimenten.