'Microsoft-uitspraak voorbijgestreefd'

Nieuws

'Microsoft-uitspraak voorbijgestreefd'

18 september 2007

Microsoft zal softwarepatenten gebruiken om zijn monopoliegreep op de IT-markt te behouden. Dat zegt de Foundation for a Free Information Infrastructure (FFII) als reactie op de uitspraak van het Europese Hof van Eerste Aanleg.

Het Europese Hof oordeelde gisteren dat de Amerikaanse softwaregigant onvoldoende aan de eisen van de Europese Commissie heeft voldaan om misbruik van haar monopoliepositie te voorkomen. Benjamin Henrion van het FFII vindt het jammer dat de Europese Commissie en het Hof blind zijn voor de dreiging van softwarepatenten. FFII ondersteunt de ontwikkeling van openbare informatiegoederen gebaseerd op auteursrecht, vrije concurrentie en open standaarden.
‘De grootste monopolist in de geschiedenis heeft de grootste economie in de geschiedenis te kijken gezet’, zegt Henrion. ‘Microsoft zal beroep aantekenen, en de boetes - indien ze ooit betaald worden - beslaan slechts een maand of twee bedrijfswinst. Ondertussen heeft Microsoft de tijd om zijn enige echte concurrentie aan te pakken, de vrije software-economie.’
Pieter Hintjes, de voorzitter van het FFII, zegt dat de beslissing van het Europees Hof positief lijkt, maar al vijf jaar voorbijgestreefd is. ‘Gedurende die tijd heeft Microsoft gelobbyd voor softwarepatenten in Europa en octrooien verworven op vele triviale concepten. Het zal nu formaten openstellen, omdat dit toelaat om de winstgevende handel in licenties voor softwarepatenten nog verder uit te breiden’, zegt Pieter Hintjes, de voorzitter van het FFII.

**Achtergrondinformatie

Wat is vrije software?** Vrije software is software waar de gebruikers het recht hebben om de software te gebruiken, te kopiëren, te verspreiden, te bestuderen en te veranderen of te verbeteren.

Waarom een uitspraak van het Europese Hof? In 2004 oordeelde de Europese Commissie dat Microsoft zijn marktpositie misbruikte en concurrenten benadeelde. Microsoft moest ondermeer Windows uitbrengen zonder de Windows Media Player. Na jarenlang juridisch getouwtrek gaf het Europese Hof de Europese Commissie gisteren gelijk.