Migranten bang van Californische 'Terminator'
Diego Cevallos
09 oktober 2003
De omvangrijke Mexicaanse gemeenschap in Californië is niet gelukkig met de verkiezing van acteur Arnold Schwarzenegger tot nieuwe gouverneur van Californië. Ze vrezen dat Arnold het niet zo begrepen heeft op illegale Mexicanen. De Mexicaanse president gaat zich met de zaak bemoeien.
De Mexicaanse president Vicente Fox neemt deze week nog contact op met de nieuwbakken gouverneur, zo vernam IPS gisteren op het ministerie van Buitenlandse Zaken. De snelle reactie heeft alles te maken met het feit dat bijna tien miljoen inwoners van Californië (bevolking: 33,8 miljoen) van Mexicaanse oorsprong zijn. Het werkelijke aandeel van het Mexicaanse substraat is veel groter dan een derde, want de officiële telling rekent illegalen niet mee.
De Republikein Schwarzenegger - die dinsdag verkozen werd in een stemming rond de vraag of de Democratische gouverneur Gray Davis vervangen moest worden en wie hem dan moest opvolgen - heeft geen al te beste reputatie bij mensenrechtengroepen in Mexico en immigrantenverenigingen Californië.
In het verleden heeft de Oostenrijkse inwijkeling standpunten ingenomen tegen migranten en één van zijn campagneadviseurs is Pete Wilson, ex-gouverneur en boeman voor al wat Mexicaans is in Californië. In 1994 trachtte de man Voorstel 187 in te voeren, een wet die onderwijs en gezondheidszorg zou verbieden voor mensen zonder papieren. In 1994 steunde Schwarzenegger het voorstel nog, al beloofde hij in zijn campagne expliciet dat hij de rechten van immigranten zouden respecteren. Een bocht die ook geïnterpreteerd kan worden als een poging om het Mexicaanse electoraat, dat precies een vijfde van de stemmen uitmaakt, te charmeren.
Rijbewijzen voor migranten is nog zo’n thema dat de hoofdrolspeler van de filmreeks Terminator een slechte reputatie bezorgde. Van Gray Davis kregen illegale migranten het recht op een Amerikaans rijbewijs - na voorlegging van hun Mexicaanse rijbewijs en deelname aan een kort examen. Schwarzenegger toonde zich een tegenstander van dat decreet in zijn campagne.
Horizons Unlimited, een organisatie die werkt met Latino-jongeren in San Francisco, noemt de overwinning een tegenslag voor wie ijvert voor het lot van migranten, maar directeur José Espinoza wil voorlopig de kat uit de boom kijken. We blijven vechten voor de erkenning van de economische bijdrage die de immigrantenpopulatie hier levert - van de seizoensarbeiders tot obers en huispersoneel in de restaurants en de huizen van de gringos.
Jorge Castañeda, de voormalige Buitenlandminister van Mexico, gelooft dat de soep niet zo heet gegeten zal worden als ze werd opgediend tijdens de verkiezingscampagne. Schwarzenegger zal geen streng beleid voeren (jegens illegale Mexicanen) want dat zou betekenen dat Californië zich in politieke en economische zin in het vlees zou snijden. Bovendien, zegt Castañeda, blijft de Democraat Cruz Bustamante op post als vice-gouverneur. Bustamante is de zoon van Mexicaanse immigranten en profileert zich als een patroonheilige van de gemeenschap. Bovendien, menen verschillende commentatoren, kunnen Schwarzeneggers ideeën over migranten bijgestuurd worden door zijn vrouw Maria Shriver, niet enkel Democraat maar tevens nicht van voormalig president John F. Kennedy (1961-1963).