Migranten sturen tot 10 procent minder geld naar huis

Nieuws

Migranten sturen tot 10 procent minder geld naar huis

Jim Lobe

14 juli 2009

Het bedrag dat migranten naar hun familie thuis sturen zal naar schatting met 10 procent dalen tussen 2008 en 2009, zo blijkt uit een rapport van de Wereldbank.

Arme landen in Europa, Azië, Afrika en Latijns-Amerika zullen het hardst getroffen worden, aldus de Wereldbank. Het dieptepunt wordt pas volgend jaar verwacht, waarna tegen het eind van 2010 opnieuw een stijging verwacht wordt tot 313 miljard dollar wereldwijd. Die heropleving kan echter tegenvallen als de economische crisis dieper en langer blijkt dan tot nog toe verwacht is of als de munt van de gastlanden zou devalueren.
Bovendien zou het politieke klimaat in de gastlanden zich door de stijgende werkloosheid tegen immigratie kunnen keren, waardoor er minder migranten binnengelaten worden en de reeds aanwezige migranten moeilijker werk zullen vinden.
“Bijna alle grote gastlanden, zoals de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Australië, Maleisië, Rusland, Zuid-Afrika, Italië, Spanje en India, hebben hun quota verlaagd of de regels strenger gemaakt”, schrijft de Wereldbank in haar meest recente editie van de Migration en Development Brief.
“Er is zeker een risico dat de stijgende werkloosheid nog meer beperkingen zal opleggen aan immigratie in de grote gastlanden”, zegt Hans Timmer van de Wereldbank. “Dergelijke beperkingen zullen de bedragen die naar thuislanden gestuurd worden, nog verder terugdringen en het mondiale herstel vertragen.”
Het nieuwe rapport komt er temidden van nieuwe twijfels over de ernst en de duur van de economische crisis. De Wereldbank voorspelt een inkrimping van de mondiale economie met 3 procent in 2009, maar denkt dat het ergste voorbij kan zijn tegen het einde van dit jaar. In 2010 en 2011 zou de economie opnieuw groeien met 2 en 3,2 procent. Daarvoor zouden vooral China, India en Brazilië zorgen.