Migranten wachten steeds langer op green card

Nieuws

Migranten wachten steeds langer op green card

Alexandra Barsk

15 juli 2004

De VS stellen het geduld van migranten steeds langer op de proef. Inwijkelingen die van de gerechtelijke autoriteiten de zegen hebben gekregen, moeten tot 18 maanden wachten op hun gegeerde green card, het document dat hun permanente verblijfsrecht bewijst. Die hele tijd kunnen ze niet naar het buitenland reizen, riskeren ze problemen met de overheid en stuiten ze op werkgevers die moeilijk doen. De lange wachttijd is het gevolg van de strengere controles na de aanslagen van 2001, maar vooral van bureaucratische onwil.

De Mexicaanse Flora Carolina Rodriguez Santillan werd ontslagen door de winkelketen waarvoor ze al vijf jaar werkte omdat ze niet kon bewijzen dat ze legaal in de VS verblijft. Op 19 mei 2003 kende een immigratierechtbank in San Francisco Rodriguez Santillan het statuut van ‘Lawful Permanent Resident’ (LPR) toe, wat haar het recht geeft voorgoed in de VS te blijven. Maar tot op vandaag heeft ze nog altijd geen papieren die dat hard maken.

Ik stond op het punt bevorderd te worden, maar nu ben ik mijn baan en mijn ziekteverzekering kwijt omdat ik niet kon bewijzen dat ik hier mag werken, vertelt Rodriguez Santillan.

Zij is één van de duizenden migranten in de VS die door het Ministerie van Binnenlandse Veiligheid aan het lijntje wordt gehouden, stelt Javier Maldonado, de directeur van het Texas Lawyer’s Committee. Het gaat om migranten waartegen een uitwijzingsprocedure was opgestart, maar die met succes beroep hebben aangetekend. Per jaar gaat het om een 10.000-tal gevallen.

Samen met het Californische advocatenbureau Cooley Godward LLP heeft het Texas Lawyer’s Committee in naam van Santillan en negen andere gedupeerde migranten in San Francisco een groepsklacht ingediend tegen de Amerikaanse minister van Justitie John Ashcroft en zijn collega die verantwoordelijk is voor Binnenlandse Veiligheid, Tom Ridge.

Volgens Martin Acevedo van het Texas Lawyer’s Committee moeten migranten die door de rechtbank erkend zijn als legale inwoners van de VS, drie tot 18 maanden wachten op de green card waarop ze recht hebben. Tijdens die periode hebben ze geen documenten waarmee ze kunnen bewijzen dat ze niet illegaal in het land verblijven. Daardoor hebben ze geen werkvergunning, genieten ze geen volwaardige sociale zekerheid, kunnen ze geen rijbewijs krijgen of zich inschrijven bij openbare onderwijsinstellingen. Als ze de VS verlaten, lopen ze een grote kans niet weer te worden binnengelaten.

Het ministerie voor Binnenlandse Veiligheid werd opgericht door de Amerikaanse regering na de aanslagen van 11 september 2001. Sindsdien zijn de immigratieprocedures veel strenger geworden en is de vervolging van mensen zonder papieren opgevoerd. Het tijdverlies bij de uitreiking van de green cards zou nog toegenomen zijn sinds de verantwoordelijkheid voor de procedures vorig jaar verdeeld werd over drie afdelingen van het ministerie.

De klagers in de zaak ‘Santillan et al. versus Ashcroft et al.’ eisen dat migranten die door de rechtbank erkend worden als LPR, zo snel mogelijk tijdelijke documenten krijgen in afwachting van hun definitieve green card. (PD/ADR)