Meest kwetsbare huishoudens zullen dit voelen

Migranten zullen vijfde minder geld naar huis sturen door coronacrisis

Monito - www.monito.com (CC BY 2.0)

Volgens de Wereldbank zal de coronacrisis ertoe leiden dat migranten veel minder geld naar hun thuisland sturen. Dat is een harde dobber voor ontwikkelingslanden, want de zogenaamde “remittances” zijn een veelvoud van wat jaarlijks aan ontwikkelingshulp wordt gegeven.

De meeste migranten sturen elk jaar geld naar familie in hun thuisland. Deze zogenaamde “remittances” of geldtransfers zullen volgens berekeningen van de Wereldbank in 2020 met een vijfde terugvallen, als een gevolg van de economische crisis door de COVID-19-pandemie. De daling is grotendeels het gevolg van een daling van de lonen van migranten. Zij zijn tijdens een economische crisis in een gastland gevoeliger voor het verlies van hun baan en inkomsten.

Remittances naar lage en middeninkomenslanden zullen naar verwachting met 19,7 procent dalen en dat zal vooral voelbaar zijn voor de meest kwetsbare huishoudens in die landen.

Essentiële bron van inkomsten

‘Deze geldtransfers zijn een essentiële inkomstenbron voor ontwikkelingslanden’, zegt David Malpass, voorzitter van de Wereldbankgroep. ‘De aanhoudende economische recessie veroorzaakt door COVID-19, eist een zware tol van het vermogen om geld naar huis te sturen en maakt het des te belangrijker dat we de hersteltijd voor geavanceerde economieën verkorten’, zegt hij. ‘Remittances helpen gezinnen om in voedsel, gezondheidszorg en basisbehoeften te voorzien.’

‘Remittances helpen gezinnen om in voedsel, gezondheidszorg en basisbehoeften te voorzien.’

Geldtransfers zullen naar verwachting dalen in alle regio’s. De grootste daling wordt verwacht voor Europa en Centraal-Azië (27,5 procent), gevolgd door Afrika ten zuiden van de Sahara (23,1 procent) en Zuid-Azië (22,1 procent). Het Midden-Oosten en Noord-Afrika zullen wellicht 19,6 procent minder geld van familie in het buitenland ontvangen, Latijns-Amerika en het Caribisch gebied 19,3 procent en Oost-Azië en de Stille Oceaan 13 procent.

Vorig jaar nog recordbedrag

In 2018 stuurden migranten wereldwijd nog 466 miljard dollar naar hun thuisland, driemaal het bedrag dat jaarlijks wereldwijd uitgegeven wordt aan ontwikkelingshulp.

In 2019 waren remittances goed voor een recordbedrag van 554 miljard dollar. Dat zou dit jaar dus dalen tot 445 miljard dollar, de sterkste terugval in de recente geschiedenis.

De Wereldbank helpt de lidstaten bij het monitoren van de stroom van geldtransfers via verschillende kanalen en werkt samen met de G20-landen en de wereldgemeenschap om de transferkosten te verminderen en de financiële inclusie voor armen te verbeteren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.