Milieuwetten moeten wijken voor economie in Peru

In december is Peru gastland voor de twintigste VN-Klimaattop (COP20). Maar met een nieuw pakket economische maatregelen geeft het land zelf niet het goede voorbeeld, zeggen sociale organisaties. Ze vrezen dat de maatregelen de milieuwetgeving afzwakken.

Woensdag keurde het Peruaanse parlement een reeks maatregelen goed die de economie van het Andesland opnieuw moeten aanzwengelen. Peru is één van de sterkste economische groeiers van Latijns-Amerika, maar de voorbije maanden werd die groei vertraagd door een daling van de export van metalen. Mijnbouw is goed voor 60 procent van de export van Peru en 15 procent van het bruto nationaal product.

Doel van het ‘pakket voor economische reactivering’, voorgesteld door president Ollanta Humala, is om investeringen veilig te stellen en nieuwe investeerders aan te trekken, vooral in de mijnbouwsector. Zo wil de president onder andere het belastingtarief voor grote projecten bevriezen gedurende een periode van vijftien jaar, en bepaalde administratieve procedures vereenvoudigen.

Versoepeling

Critici vrezen dat door de hervormingen ook de strengere milieuwetten die in de afgelopen jaren bevochten werden, moeten wijken. Zo zou het pakket de bescherming van natuurgebieden terugschroeven en zouden de verplichtingen omtrent voorafgaande milieu-impactstudies versoepeld worden.

Meer dan 50 inheemse en mensenrechtenorganisaties, vakbonden en andere sociale bewegingen vroegen het parlement om het voorstel niet goed te keuren. Ontginningsprojecten zullen de komende maanden tot meer sociale conflicten leiden, zeggen ze.

Volgens Isabel Calle, directeur van het Programma voor Politiek en Milieumanagement van de ngo Sociedad Peruana de Derecho Ambiental (SPDA), betekenen de maatregelen een grote achteruitgang. “Deze hervorming komt vooral tegemoet aan de belangen van bedrijven, die zo weinig mogelijk zogenaamde ‘bureaucratische barrières’ willen”, zegt ze.

“Bewuste aanval”

José De Echave, ex-viceminister van Milieu en mijnbouwexpert bij de ngo Cooperación, spreekt van “een bewuste aanval” op de milieu-autoriteiten in het land. “De regering stelt de hervormingen voor als een vals en gevaarlijk dilemma tussen milieuregulering en investeringen”, zegt hij. “We moeten onze verworvenheden op het vlak van milieubeheer verdedigen, en mogen niet toelaten dat enkele belangengroepen het land terug naar af brengen.”

De populariteit van president Humala, sinds 2011 aan de macht, daalde deze maand tot 21 procent, een nieuw laagterecord. Eerder deze week verving hij drie ministers: op de posten van Binnenlandse en Buitenlandse Zaken, en op Transport. Of ook de minister van Milieu, Manuel Pulgar Vidal, opzij geschoven wordt, is nog niet duidelijk.

In december vindt in Lima de twintigste VN-Klimaattop plaats. Humala onderstreepte deze maand nog zijn “persoonlijke engagement” om van de top een succes te maken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.