Miljardair Bloomberg geeft 40 steden elk 5 miljoen voor gezondheidszorg

Nieuws

Miljardair Bloomberg geeft 40 steden elk 5 miljoen voor gezondheidszorg

Miljardair Bloomberg geeft 40 steden elk 5 miljoen voor gezondheidszorg
Miljardair Bloomberg geeft 40 steden elk 5 miljoen voor gezondheidszorg

IPS

18 mei 2017

Michael Bloomberg, voormalige burgemeester van New York en achtste rijkste man ter wereld, lanceert een wereldwijde campagne tegen niet-besmettelijke ziekten als kanker en obesitas. Veertig steden krijgen elk 5 miljoen dollar om de ziekten te bestrijden.

Foto: Ralph Alswang (CC BY-ND 2.0)

De Amerikaanse miljardair Michael Bloomberg staat bekend voor zijn filantropische activiteiten. Zijn stichting Bloomberg Philanthropies geeft aan liefst veertig grote steden een bijdrage van 5 miljoen dollar voor projecten rond niet-besmettelijke ziekten en verwondingen.

Foto: Ralph Alswang (CC BY-ND 2.0)​

Bloomberg, met een geschat vermogen van tegen de 50 miljard dollar, raakte internationaal bekend als de burgemeester van New York die het opnam tegen de frisdrankindustrie. Na zijn burgemeesterschap zette hij zich al in voor de strijd tegen de klimaatverandering en in 2016 werd hij aangesteld als ambassadeur Niet-besmettelijke Ziekten voor de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). In die strijd doet hij nu ook zelf een flinke duit in het zakje.

‘Verwondingen en niet-besmettelijke ziekten zijn verantwoordelijk voor 8 op de 19 overlijdens ter wereld.’

Niet-besmettelijke ziekten (noncommunicable diseases of NCD’s in het jargon) krijgen doorgaans minder aandacht dan hun besmettelijke collega’s als malaria of tuberculose, maar ze zijn daarom niet minder dodelijk. Hartaandoeningen, hersenbloeding, longaandoeningen en diabetes zijn samen met verkeersongelukken wereldwijd verantwoordelijk voor 44 miljoen doden per jaar.

‘Verwondingen en niet-besmettelijke ziekten zijn verantwoordelijk voor 8 op de 19 overlijdens ter wereld, en kleine aanpassingen op lokaal niveau kunnen veel van die levens redden’, zegt Bloomberg. ‘Het Partnerschap voor Gezonde Steden verenigt burgemeesters die een gezonder leven voor hun burgers willen. Hun acties kunnen miljoenen doden vermijden, de gezondheid van volgende generaties beschermen en steden welvarender maken.’

Stedelijke bevolking

‘De keuzes die mensen kunnen maken om hun gezondheid te verbeteren, worden steeds meer gecompromitteerd door het milieu waarin ze leven’, zegt Margaret Chan, hoofd van de WHO. ‘Ongezond voedsel vol zout, suiker en vet is overal verkrijgbaar in winkels en restaurants en creëert een wereldwijde epidemie van hartaandoeningen, diabetes en obesitas.’

Chan wijst er ook op dat luchtvervuiling, roken en passief roken elk jaar miljoenen mensen het leven kosten, terwijl onveilige wegen en lakse wetgeving de veiligheid van voetgangers, fietsers en automobilisten in gevaar brengen.

Dat Bloomberg zich op steden richt, is dan ook geen toeval. Een meerderheid van de wereldbevolking leeft intussen in de stad, en burgemeesters zijn goed gepositioneerd om de strijd tegen de ziekten te voeren. ‘Steden hebben de macht om veranderingen door te voeren die hun burgers beschermen’, zegt Chan. ‘Miljoenen levens kunnen gered worden van kanker en longaandoeningen door bijvoorbeeld voedsel gezonder te maken, fysieke activiteit makkelijker te maken, werkplekken rookvrij te maken of reclame voor tabak te verbieden. En veiliger wegen met voldoende plek voor fietsers en voetgangers vermijden niet alleen ongelukken, maar promoten meteen ook fysieke activiteit.’

Veertig steden

Het volgende anderhalf jaar zullen de veertig deelnemende steden samenwerken met Bloomberg Philanthropies om een van de tien voorgestelde campagnes te voeren, zoals een rookvrije stad creëren of het aantal verkeersongelukken terugdringen door een lagere maximumsnelheid op te leggen. Naast de financiële steun van vijf miljoen dollar krijgen ze daarvoor ook bijstand van technische experts en een wereldwijd netwerk van burgemeesters.

De lijst van deelnemende steden is erg uiteenlopend: het zijn steden als Addis Abeba, Kathmandu, Mexico-Stad, Mumbai en Rio de Janeiro in ontwikkelings- en groeilanden, maar ook bijvoorbeeld Boston, Londen en San Francisco doen mee.