Miljarden mensen lopen risico op hittestress thuis

Chris Ford (CC BY-NC 2.0)
1,8 tot 4,1 miljard mensen in ontwikkelingslanden zijn kwetsbaar voor hittestress en hebben geen toegang tot technologie om hun woonruimtes af te koelen. Dat blijkt uit een nieuwe studie.
“Als je het gebrek aan toegang tot thermisch comfort aanpakt, vermindert dat het risico op aan hitte gerelateerde sterfgevallen en disfuncties aanzienlijk en verbetert dat het welzijn van miljarden mensen in het Zuiden”, zegt Alessio Mastrucci, onderzoeker aan het in Wenen gevestigde International Institute for Applied Systems Analysis (IIASA), een van de auteurs van de studie.
Naarmate de temperaturen stijgen en de gezondheidsrisico’s toenemen, zal de behoefte aan airconditioning de wereldwijde energievraag doen stijgen.
Gekoppeld aan SDG’s
Voor Clinton Andrews, hoogleraar stadsplanning aan de Rutgers-universiteit in de Verenigde Staten, toont de studie dat “zelfs als je rekening houdt met langdurige aanpassingen bij mensen die in een warm klimaat leven, de armen die geen toegang tot elektriciteit, en dus airconditioning, hebben, een toenemend risico lopen op gezondheidsproblemen als gevolg van hittestress.”
Weinig aandacht voor ontwikkelingslanden
Eerdere studies hadden al een raming gemaakt van de behoefte aan koeling op wereldschaal, maar daarbij was weinig aandacht voor ontwikkelingslanden, en nog minder voor de combinatie van ongunstige klimatologische omstandigheden en armoede.
Naarmate de temperaturen stijgen en de gezondheidsrisico’s toenemen, zal de behoefte aan airconditioning de wereldwijde energievraag doen stijgen.
De onderzoekers keken naar de energie die nodig is om te voorzien in de koelbehoeften van bevolkingsgroepen die zijn blootgesteld aan hittestress. Ze hielden daarbij rekening met klimatologische omstandigheden, het type behuizing, de toegang tot elektriciteit en het eigenaarschap van airconditioners.
1,8 tot 4,1 miljard mensen
“We schatten dat tussen 1,8 en 4,1 miljard mensen in het Zuiden – met een mediaan van 3,7 miljard mensen, een drempel van 26 graden Celsius en een blootstelling van minstens vijf dagen per jaar – mogelijk worden blootgesteld aan hittestress in hun huizen”, zegt Narasimha Rao, energie-expert aan Yale University (VS).
De cooling gap dichten zou neerkomen op een stijging van de energievraag met 14 procent ten opzichte van het huidige wereldwijde elektriciteitsverbruik in woningen, suggereert het model. Die vraag zal naar verwachting voornamelijk komen van een toenemend gebruik van airconditioning, die duur en milieubelastend is.
Energiearmoede onderschat
“Deze studie impliceert dat de huidige SDG voor energie (SDG7) de omvang van energiearmoede onderschat, als men bedenkt dat enkele miljarden mensen in het Zuiden betaalbare koeltechnologieën missen en risico lopen op aan hittestress gerelateerde gezondheidsproblemen”, zegt Rao. SDG7 ambieert universele toegang tot moderne, betaalbare en betrouwbare energie tegen 2030.
Vooruitziend beleid dat koelingstechnologie efficiënt en betaalbaar maakt en het ontwerp van woongebieden verbetert om hitte-eilandeffecten te verminderen, komt zowel het klimaat als de ontwikkeling ten goede, merken de auteurs op.
Bron: SciDev.net
Maak MO* mee mogelijk.
Word proMO* net als 2886 andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.
Meer verhalen
-
Interview
-
Nieuws
-
Opinie
-
Extra
-
De Ontwikkelaars
-
Nieuws