Pakistaanse overheid belooft onderwijshervormingen

Miljoenen meisjes niet naar school in Pakistan

Stars Foundation CC BY-NC-ND 2.0

 

Meer dan 22 miljoen Pakistaanse kinderen, het merendeel meisjes, gaan niet naar school in Pakistan. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch wijt dat aan een falend overheidsbeleid in het land met 200 miljoen inwoners.

Veel meisjes hebben eenvoudigweg geen toegang tot onderwijs, onder meer door een gebrek aan scholen, constateert HRW in een deze week verschenen rapport. Van de meisjes in de basisschoolleeftijd gaat 32 procent niet naar school, bij jongens is dat 21 procent. 

‘Het falen van de overheid om kinderen op school te krijgen, heeft verwoestende gevolgen voor miljoenen meisjes, zegt Liesl Gerntholtz, directeur Vrouwenrechten bij HRW. ‘Veel meisjes die we gesproken hebben, willen graag naar school. In plaats daarvan groeien ze op zonder onderwijs, wat hen in de toekomst minder keuzemogelijkheden geeft.

Onderwijskwaliteit

HRW voerde gesprekken in alle vier de Pakistaanse provincies Balochistan, Khyber Pakhtunkhwa, Punjab en Sindh. De mensenrechtenorganisatie stelt dat gebrek aan investeringen in scholen door de overheid, hoog schoolgeld, lijfstraffen en gebrek aan leerplicht tot de factoren behoren die meisjes van school houden.

Meisjes gaan vaak niet naar school als gevolg van externe factoren zoals kinderarbeid, genderdiscriminatie, kindhuwelijken, seksuele intimidatie en onveiligheid.

Meisjes gaan daarnaast vaak niet naar school als gevolg van externe factoren zoals kinderarbeid, genderdiscriminatie, kindhuwelijken, seksuele intimidatie en onveiligheid.

HRW constateert ook dat bij zowel publieke als goedkope private scholen de onderwijskwaliteit te wensen overlaat, de overheid private scholen te weinig reguleert en er sprake is van corruptie.

Pakistan gaf in 2017 minder dan 2,8 procent van het bruto binnenlandse product (bbp) uit aan onderwijs. Internationale standaarden bevelen een percentage tussen 4 en 6 procent aan. Zelfs in Pakistaanse steden kunnen veel kinderen hun school niet veilig te voet bereiken binnen een redelijke tijd. Op het platteland is de situatie nog slechter. Ook zijn er veel meer scholen voor jongens dan voor meisjes.

‘Zelfs ouders die zelf ongeschoold zijn, snappen dat de toekomst van hun dochters afhangt van onderwijs. Maar de overheid laat deze gezinnen in de steek, zegt Gerntholtz. ‘De toekomst van Pakistan hangt af van het onderwijs dat de kinderen krijgen, inclusief de meisjes.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws

Imran Khan

De partij van de onlangs gekozen premier Imran Khan belooft onderwijshervormingen, inclusief op het gebied van meisjesonderwijs. Zo zou er onder meer een toelage komen voor meisjes die na het basisonderwijs doorstuderen.

‘De regering erkent dat hervormingen noodzakelijk zijn en belooft hiervan een prioriteit te maken, vooral voor meisjes, zegt Gerntholtz. ‘Dat is een positieve ontwikkeling. We hopen dat onze bevindingen de regering helpen bij het vaststellen van de problemen en het vinden van oplossingen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2770   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2770  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.