Misbruikte kinderen moeten lang wachten op gerechtigheid in Sri Lanka

Nieuws

Misbruikte kinderen moeten lang wachten op gerechtigheid in Sri Lanka

Amantha Perera

05 oktober 2012

Bijna 1500 gevallen van seksueel misbruik van kinderen werden vorig jaar gemeld bij de politie in Sri Lanka. Nog geen enkele daarvan is behandeld door gerechtshoven waar ernstige zedenmisdrijven worden gehoord.

Misbruik is in Sri Lanka weer in de actualiteit nu verschillende lokale politici ervan worden beschuldigd. Bovendien is er veel ophef over een meisje van zes dat blijkt te zijn verkracht en vermoord door een familielid van zestien.

Volgens Unicef heeft een derde van alle zaken in de 34 gerechtshoven met kinderen te maken. Alleen in augustus werden er al vierduizend misbruikzaken behandeld. Het totaal aantal openstaande zaken is naar schatting twee keer zo hoog. Een aangifte, nadat die door de politie onderzocht is, moet namelijk eerst worden beoordeeld door een lagere rechter.

Zes jaar

De behandeling van misbruikzaken kan in totaal wel zes jaar duren, volgens Unicef. “Gemiddeld is er vijf jaar en twee maanden voor nodig, vanaf het begin van het onderzoek”, zegt Suzanne Davey van Unicef. Dit geldt niet alleen voor misbruikzaken, maar voor het hele systeem, dat een gebrek heeft aan goed opgeleid politiepersoneel en een tekort aan arbeidskracht bij het Openbaar Ministerie.

“Het is een groot probleem”, zegt Ajitha Rohana van de Sri Lankaanse politie. “Er wordt nu speciale aandacht gegeven aan misbruikzaken.”

Unicef werkt samen met het ministerie van justitie, de politie en het openbaar ministerie om mensen te trainen in misbruikzaken. Sinds januari hebben negenhonderd mensen een training gevolgd. Er loopt een proefproject in een paar districten om misbruikzaken sneller af te handelen. De eerste resultaten zijn positief, en het plan is om de pilot in het hele land uit te breiden.

Traumatisch

Een trage behandeling is traumatisch voor slachtoffers, zeggen deskundigen. “Het wachten is wreed, vooral als er jaar na jaar niets wordt gedaan”, zegt Visakha Tillekeratne, een advocaat van Justice for Victims, een lokale mensenrechtenorganisatie. Volgens Tillekeratne moet het proefproject daarom ook veel sneller in het hele land worden ingevoerd.

“Door het uitstel worden de kinderen, die al veel hebben meegemaakt, nog meer slachtoffer,” zegt Caroline Bakker, hoofd Bescherming van Unicef in Sri Lanka. Vooral wanneer ze de daders nog zien rondlopen. “Die daders blijven vrij en blijven misdaden begaan tegen kinderen.”

De politie neemt extra maatregelen om te voorkomen dat misbruikverdachten vrij kunnen rondlopen, tenzij het rechtbank ze op borgtocht vrijlaat, zegt Rohana. “Alle hoofdagenten hebben instructies gekregen om onmiddellijk actie te ondernemen wanneer ze een zaak onder hun hoede krijgen.” Al sinds 2005 heeft de politie specialisten in dienst, zegt Rohana, en dat heeft effect: sinds die tijd is het aantal meldingen flink gestegen.

Volgens Davey kan dat echter net zo goed veroorzaakt worden door een toename in het aantal delicten.

Statistieken wijzen uit dat misbruik op het platteland vooral plaatsvindt als kinderen lange tijd alleen worden gelaten. Slechts 3 procent van de zedenmisdrijven wordt echter gepleegd door een onbekende, blijkt uit een onderzoek uit 2005. 70 procent van de daders is familie, 27 procent is de partner.