'Misschien de laatste kans voor Bulgarije'

Nieuws

'Misschien de laatste kans voor Bulgarije'

An Pauwels

03 december 2008

Vorige week raakte bekend dat Bulgarije 220 miljoen euro aan EU-fondsen definitief aan zijn neus zag voorbijgaan. De Europese Commissie gaf als reden aan dat het land nog onvoldoende vooruitgang had geboekt in de strijd tegen corruptie. Wij vroegen ons af wat Professor Raymond Detrez (Ugent) – autoriteit op het vlak van Zuidoost-Europa én net terug uit Bulgarije – van deze beslissing vindt.

Wat betekent die misgelopen 220 miljoen euro precies voor de gewone Bulgaren? Waarvoor was dat geld bedoeld, en waarin wordt het nu dus niet geïnvesteeerd?
Dat geld was bestemd voor landbouwprojecten. Er was echter op grote schaal bedrog gepleegd, vooral door twee privé-firma’s die de zaken organiseerden en coördineerden in opdracht van de overheid. Dat geld krijgen de betrokkenen dus niet. Er is echter sprake van dat de Bulgaarse overheid nu de bedragen in kwestie zou uitbetalen, wat indruist tegen de geest van de EU.
Denk je dat Bulgarije (de politieke leiders in Sofia en de gewone Borislav met de pet) wakker liggen van de beslissing van de Europese Commissie?
De Bulgaarse politici vinden zich natuurlijk onrechtvaardig behandeld door de EU. Ze vinden dat de EU Bulgarije aangrijpen om alle leden te waarschuwen voor wanpraktijken of dat de beslissing van de EU maar door “enkele ambtenaren” genomen is. De premier Purvanov vond zelfs dat de Europese premiers maar eens eerst hun ontslag moeten geven i.v.m. de economische crisis. De Bulgaren die niet direct betrokken zijn vinden het juist goed dat de EU de Bulgaarse politici een lesje geleerd heeft. De EU heeft al eerder herhaaldelijk gezegd dat het Bulgaarse juridische systeem niet deugt.

Alleen voortdurende druk van de EU kan helpen.

Welke stappen moeten er nu genomen worden, om betere resultaten te boeken in de strijd tegen corruptie?
Alleen voortdurende druk van de EU kan helpen. Wat de EU nu aanpakt is alleen het topje van de ijsberg. Bulgarije hangt aan elkaar van de corruptie en Bulgaren vinden betrapt worden eerder een zaak van pech dan iets wat moreel verwerpelijk is. De EU moet blijven optreden; alleen dan zullen de politici iets doen.
Volgend jaar zijn er parlementsverkiezingen en er wordt nu al gezegd dat Bulgarije in ieder geval ‘zuivere’ figuren moet kiezen, waarop de EU niets kan aan te merken hebben. Alleen lopen die in Bulgarije niet dik. De enige partij die nog niet betrapt is op corruptie is de extreem-rechtse Ataka. De verkiezing van die partij zou Bulgarijes reputatie in Europa natuurlijk ook geen goed doen. Op dit moment vormt zich een nieuwe liberale coalitie o.l.v. Ivan Kostov, die in ieder geval in Europa veel vertrouwen geniet. Misschien is dit voor Bulgarije de laatste kans.