MIT-technologen verbeteren verpakking voedselhulp

Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) testen nieuwe verpakking voor de verscheping van voedselhulp. Jaarlijks gaan tonnen hulpgoederen verloren door vocht of insecten.

  •  FMSC  CC BY 2.0 FMSC MobilePack event in Dallas FMSC CC BY 2.0

Het Amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling (USAID) verscheept elk jaar voedsel ter waarde van 1 miljard dollar naar landen in nood.

Volgens het agentschap gaat 1 procent daarvan verloren door verspilling. Dat lijkt niet veel, maar gaat in werkelijkheid over voedselhulp ter waarde van tien tot twintig miljoen dollar die de mensen die hiervan afhankelijk zijn niet bereikt.

Samenwerking met lokale partners

Technologen van het MIT hebben daarom het afgelopen jaar gesleuteld aan de klassieke verpakking van droge voedingswaren en tests uitgevoerd met alternatieve verpakkingen en nieuwe containers.

‘De nieuwe verpakkingen bevatten chemische bestanddelen die insecten belemmeren om zich voort te planten en die vocht veel beter buiten houden.’

Maïs, soja, spliterwten en gierst wordt naar twee Afrikaanse bestemmingen gestuurd, in elf verschillende, nieuw ontworpen verpakkingen. Het meeste van dat voedsel is al aangekomen in Afrika.

In de bestemmingslanden Djibouti, Ethiopië en Zuid-Afrika wordt een samenwerking opgezet met de verantwoordelijken van opslagplaatsen en transportfirma’s voor de goede opvolging van het project.

‘Meestal worden droge voedingswaren verpakt in zakken van papier of geweven polypropyleen’, zegt onderzoeker Mark Brennan. ‘De nieuwe verpakkingen bevatten chemische bestanddelen die insecten belemmeren om zich voort te planten en die vocht veel beter buiten houden.’

‘Zelfs al spreken we hier maar over een paar procenten winst van voedselhulp, in cijfers gaat het jaarlijks over heel veel geld.

Met de miljoenen dollars die nu nog verspild worden, kunnen we duizenden gezinnen in nood voeden. De hulp wordt zo ook meer rendabel voor de landen die voedsel sturen’, zegt Brennan.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3260   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift